Komentar Vesa Stojanova: Sebični samovšečnež

Trumpova grožnja z istopom ZDA iz WHO je dobra preusmeritev pozornosti z lastnih napak na druge.
Fotografija: Veso Stojanov. Ljubljana, 6. marec 2018 [avtor:Vidic Leon]
Odpri galerijo
Veso Stojanov. Ljubljana, 6. marec 2018 [avtor:Vidic Leon]

Ameriški predsednik Donald Trump se je doslej na položaju Bele hiše pogosto izkazal kot naduti samovšečnež, ki bi rad svet urejal tako, kot mu v določenem trenutku najbolj ustreza. Njegov najnovejši dosežek v urejanju svetovne ureditve je napad na Svetovno zdravstveno organizacijo (WHO), ki bi jo najraje kar ukinil, a za začetek je samo zagrozil z izstopom Amerike.

Ta začetek tedna se je namreč začela, v obliki videokonference seveda, 73. skupščina osrednje Svetovne zdravstvene organizacije in ameriški predsednik je izrabil priložnost, da je za krivca, ker so postale ZDA najhujše žarišče pandemije covida-19, obtožil prav WHO. Samo da bi preusmeril pozornost z napak, spodrsljajev in drugih diletantskih potez, ki jih je kot šef najmočnejše države na svetu vlekel vse od začetka epidemije koronavirusa.

Na začetku se je iz bolezni covid-19, ko je ta že pustošila po Aziji in Evropi, norčeval in jo jemal kot nekakšno obliko gripe, zvezna vlada ni sprejemala skoraj nobenega ukrepa, kritiziral guvernerje posameznih držav zaradi sprejemanja ukrepov za zajezitev epidemije. Pozneje, ko je videl, da zadeva ni tako nedolžna, si je privoščil celo nasvet prebivalstvu, naj kot zdravilo uporablja čistilna sredstva, in podobne neumnosti.

Že kmalu je začel napadati WHO, češ da ni veliko naredila za preprečitev pandemije in da je delala po navodilih Kitajske, ki je sprva res hotela prikriti izbruh neznane bolezni. Potem ko je aprila Bela hiša zamrznila vplačila na račun WHO, ji je zdaj postavil ultimat, ali v tridesetih dneh spremeni delovanje – kako, ni povedal – ali pa bodo ZDA izstopile. Dobra preusmeritev pozornosti z lastnih napak na druge.

WHO seveda tudi ni brez napak, je pač še ena okostenela in brezzoba mednarodna organizacija, ki v začetku leta tudi ni vedela – zaradi obnašanja kitajskih oblasti –, za kakšno nevarnost gre, a je vsaj potem razglasila pandemijo, opozarjala, svetovala in skratka delala to, kar se od nje pričakuje. V nasprotju s Trumpom, ki je potem, ko je videl, da gre zares, začel »panično« iskati proizvajalce cepiva in zdravil, jih z denarjem poskušal »prepričati«, naj bo Amerika pri dobavi v prednosti – pri mnogih mu je to tudi uspelo –, in se požvižgal na pozive, naj bo morebitno novo cepivo dostopno za vse. Saj smo vsi v nevarnosti, ne zgolj Američani in seveda njegov položaj.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Predstavitvene informacije