NA EKS

Rod in Elton, dva Slovenclja

Dejan Vodovnik
Fotografija: Pop design. FOTO: K. E.
Odpri galerijo
Pop design. FOTO: K. E.

Potem ko je sir Elton John januarja sprejel odločitev, da se poda še na zadnjo svetovno turnejo pred upokojitvijo, se je nanj spravil Rod Stewart in Johnovo slovo označil za »lažnivo in smrdljivo«.

Svetovno znani pevec Rod Stewart je v oddaji na eni izmed ameriških televizij povedal, da ne verjame v turneje pred upokojitvijo. «Sam nikoli nisem razmišljal o upokojitvi, vendar se bom, če se to zgodi, od oboževalcev poslovil tiho. Kar razblinil se bom – en dan bom na sceni, naslednji dan pa me ne bo več.« Dodal je, da je takšno naznanjanje upokojitve neiskreno in da meji na iskanje pozornosti.

V oddaji, ki je potekala v živo, se je Stewart odzval na vprašanje ene izmed klicateljic, ki jo je zanimalo, kaj meni o zadnji turneji glasbenega kolega Eltona Johna. Stewart ji je odgovoril, da je s pomočjo elektronske pošte stopil v stik z Johnom, ker ga je zanimalo, ali se bo tokrat od javnosti zares poslovil, vendar se ta na njegovo pošto ni odzval. Pri tem je Stewart Johna ves čas naslavljal v ženskem spolu. Elton John se na Stewartov odgovor v oddaji ni odzval.


John je svojo upokojitev prvič naznanil že leta 1977, a se njegova napoved ni uresničila. »Ko glasbeniki svojo upokojitev javno naznanjajo, želijo s tem le pritegnili pozornost. Zato Johnova turneja zaudarja po prevari,« je še povedal Stewart, piše BBC.
Elton John je dejstvo, da se namerava upokojiti, javnosti naznanil januarja. »Vedno sem mislil, da bom kot Ray Charles, BB King – na turneji za vedno,« je po poročanju spletne strani BBC dejal na tiskovni konferenci v New Yorku. »Vendar so se moje prioritete spremenile,« je še dodal in poudaril, da so njegovo življenje popolnoma spremenili otroci.

Otroci gor, otroci dol, mož gor, mož dol … Nakopal si je nekaj sovražnikov in zanetil prepirček, ki so ga rade volje pograbili tisti, ki jih to zanima.

Ja, se zdi, da je tale Rod Stewart pravi pravcati Slovencelj. Prepirljiv fan! V letih, sicer, vendar vseeno! Navsezadnje se je kregal tudi s kolegom Jeffom Beckom, s katerim sta nekoč skupaj preigravala v skupinah Jeff Beck Group in The Faces. No, te dni pa se je končal še en prepir. Lana Del Ray je vsaj zatrdila, da je konec spora zaradi avtorskih pravic s skupino Radiohead, ki so se pritožili, da jim je pevka ukradla njihovo uspešnico Get Free.

Rod Stewart. FOTO: Reuters
Rod Stewart. FOTO: Reuters

Prepiri pravzaprav niso nič novega na sceni. Ne le glasbeni, vsepovsod so. Navsezadnje tudi v preljubi nam Sloveniji. Prepirov zaradi hrušk in sosedovih jablan smo vajeni, sodniki se potijo, odvetniki služijo …

Tako smo bili nedavno priče sodnemu sporu, ki ga je sprožil Gal Gjurin, zagotovo eden najboljših slovenskih glasbenikov, zoper avtorja teksta na spletnem portalu Plus Borisa Megliča. Šlo naj bi za domnevne poneverbe glede nekaterih podpisov na nekakšnih peticijah.

Tudi red med Pop design in Pop dizajni je moralo narediti sodišče. Spor zaradi imena muzikala Briljantina še traja in vse kaže, da bo muzikal pravzaprav postal še ena v nizu sodnih žajfnic.

Še in še bi lahko naštevali prepire slovenskih glasbenikov, predvsem pa popisali spore, a kaj ko na žalost ni prostora. Bi potreboval skorajda obsežno prilogo, da popišem vse. Morda kdaj drugič. Kot poletno, lahkotno, vendar prekleto resno čtivo … Omenjeni najnovejši spor, povezan z muzikalom Briljantina, je le eden v nizu in eden najnovejših.

Prepiri, v katerih so osrednji igralci Sazas, Ipf in druge kolektivne organizacije, so še en kamenček v mozaiku, trenutek je tak, kakršen pač je. Vse skupaj tako ostaja svojevrstni prostor drobnih zahrbtnih gostilniških prepirov zaradi denarja, katerega drugega interesa in obskurne tekme za prestiž med zabavljači in oštirji vseh vrst.

In geslo Kdor ne skače, ni Sloven'c tako kaj hitro postane Kdor se ne prepira, ni Sloven'c. Samo kot zanimivost naj zapišem, da je v Delovi dokumentaciji kar 33.089 zapisov o različnih sporih. Od sporov zaradi lastninjenja, lastništva fotografij, družinskih zadev, nagrad in besed do sporov med glasbeniki, tudi spor med Marjanom Smodetom in občino itd. Mah, kdo bi vse naštel.
Tudi torej na glasbenem (in scenskem nasploh) področju, seveda. In potemtakem sta tudi sir Elton in Rod po svoje Slovenca. Žal!

Predstavitvene informacije

Predstavitvene informacije