NA EKS

Poraz stricev iz ozadja

O stricih iz ozadja, o katerih številni tako radi ponavljajo (papagaji so v primerjavi s temi pravi vajenci), pa razen dveh izjem na lestvici ne duha ne sluha!
Fotografija: Kdo so, kje so? FOTO: AP
Odpri galerijo
Kdo so, kje so? FOTO: AP

Vpliv ali prepoznavnost? To pri nas nekateri nemalokrat enačijo.
Kaj pomeni vpliv? To, da nekdo resnično na nekaj vpliva, prepoznaven pa je tisti, ki na svojem področju delovanja izstopa.
In ko sem videla najnovejšo lestvico znanih Slovencev, ki so jo sestavili pri reviji Obrazi in jo poimenovali 100 najvplivnejših Slovencev, mi je šlo večkrat na smeh, kdo vse se je na tej lestvici znašel. Saj ne da tam nima kaj iskati, le smešno se mi zdi, kako vedno znova za to ali ono priložnost izbiramo ene in iste ljudi. Je že tako, da je Slovenija mala država in da se na tovrstnih izborih vrtijo eni in isti obrazi. Eni so enkrat bolj spredaj, drugič bolj zadaj.
Prva dama ZDA, 7. vplivni obraz FOTO: REUTERS
Prva dama ZDA, 7. vplivni obraz FOTO: REUTERS

In tudi na tej lestvici je tako, le da je vrstni red precej smešen. Pravzaprav bi pri nas enkrat tudi že morali morda spoznati, da je za lestvice, kjer je sto teh pa sto drugih naj, naj takšnih in drugačnih najboljših, pa najlepših in najbolj vplivnih, pa ne vem kakšnih vse še ne, enostavno premalo ljudi, da bi zapolnili vse te številne lestvice.
Kakor koli, zdaj imamo najbolj vplivne in pika pa konec.
Mogoče le za osvetlitev. Najvplivnejši Slovenec za leto 2017 naj bi bil po njihovem kapetan za Slovenijo zlate košarkarske reprezentance na lanskem evropskem prvenstvu Goran Dragić. In kot so zapisali, je bil tega tudi zelo vesel. »Vsak športnik hoče biti zgled. Ta naziv najvplivnejšega Slovenca za leto 2017 pa je nekaj posebnega, ker ni povezan le z mojim košarkarskim znanjem, temveč tudi z mojo osebnostjo,« je med drugim dejal v intervjuju za Obraze 100, kjer so lestvico objavili. Dragiću sledijo Luka Dončić pa Ilka Štuhec, Aleksander Čeferin, Igor Kokoškov, Jan Oblak … skratka sami športniki ali športni funkcionarji, ki naj bi bili najvplivnejši ljudje v Sloveniji? No, pa poglejmo, kako njihov vpliv deluje v državi, ki ji sicer ljubkovalno pravimo Slovenija, moja dežela.
Ja, Dragić je res fajn fant. O tem ni dvoma. Poleg tega da je odličen športnik, je tudi prav prijeten in prijazen človek, ki na redko koga napravi slab vtis. Da bi imel on in vsi drugi športniki tolikšen vpliv, da je kar na prvem mestu, pa težko verjamem. Navsezadnje mu niti Vlade RS s svojim vplivom ni uspelo prepričati, da bi morali zlati evropski košarkarski prvaki dobiti dostojne nagrade, in tudi, da bi jih dobili takoj, ko so uspeh dosegli. Namesto tega si še danes generalni sekretar KZS Radoslav Rašo Nesterović (na lestvici je na 55. mestu), odgovorna ministrica za šport dr. Maja Makovec Brenčič (na lestvici je ni) in premier dr. Miro Cerar (na lestvici je 35.) – oba v odhajanju – po medijih dopisujejo, kdo je koliko in kaj, premalo ali preveč dal in kdo je to posredoval košarkarjem ali ne. In vse to se dogaja slabo leto po tem, ko so »vplivni« Goran & Co pokorili košarkarsko Evropo. O kakšnem vplivu torej govorimo? Si to lahko razložimo tudi tako, da ima ministrica, sicer povsem brez vpliva (sestavljalci je na lestvico niso uvrstili), več vpliva kot vsi, ki na njej so, in to na prvih mestih?
Kdo so, kje so? FOTO: AP
Kdo so, kje so? FOTO: AP

In če so najvplivnejši Slovenci res športniki, zakaj potem v ospredju ni tudi drugih, na primer balinarjev, judoistov, ki Sloveniji, odkar je postala samostojna država, prinašajo najvišja odličja z vseh mogočih tekmovanj, ne le evropskih, tudi svetovnih in z olimpijskih iger. No, judoistka Tina Trstenjak je na lestvici šele na 91. mestu. Očitno njeno prvo mesto manj vpliva. Na kaj ali na koga že?
Dejstvo je, da če bi imeli v Sloveniji največ vpliva športniki, potem ne bi iz dneva v dan poslušali, kako se zmanjšujejo sredstva zanje in kako posamezne panoge (tudi košarka) ne morejo več delovati in klubi propadajo, ker denarja zanje enostavno ni. Verjetno bi s svojim vplivom, ki ga po tej lestvici očitno imajo, morali poskrbeti, da bi bilo stanje v športu boljše. Pa žal ni, ve vsak, ki v njem deluje.
O stricih iz ozadja, o katerih številni tako radi ponavljajo (papagaji so v primerjavi s temi pravi vajenci), pa nikjer na lestvici ne duha ne sluha! (No, izjemi sta morda Milan Kučan in Gregor Golobič, ki sta se na lestvico uvrstila prvi na 63., drugi na 85. mesto in ki naj bi za nekatere v Sloveniji bila ena dva taka strica.) Če jih ni v vrhu med 100 najbolj vplivnimi, pa človek res ne ve, kaj naj si misli … O kakem vplivu torej sploh govorimo? No, visoko na lestvici je tudi Melania Trump (7. mesto), ki pa, roko na srce, nima nobenega vpliva niti na svojega moža, kaj šele na kar koli ali kogar koli drugega.
O preostalih vsemogočih »vplivnežih«, ki so se prav tako znašli na lestvici, upravičeno ali ne, pa enkrat po volitvah, ko bomo lahko videli, kdo ima na ljudi tolikšen vpliv, da mu verjamejo, ne da bi jim kar koli dobrega za to ponudil.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Predstavitvene informacije