NA KOŽO

Korupcija v zdravstvu

Fotografija:
Odpri galerijo

V minulem tednu je močno odmeval prispevek odličnega internista kardiologa profesorja Marka Noča o slovenskem zdravstvu, v katerem je prikazal velike zablode slovenske zdravstvene politike. Trenutna zdravstvena politika v lastni samozadostnosti namreč noče videti problemov, ne sliši opozoril in ne ukrepa.

Vse več slovenskih zdravnikov zato odhaja v tujino, in če ne bo sprememb, bodo morali za zdravniki oditi tja na zdravljenje tudi bolniki. Z zdravstveno politiko so v resnici nezadovoljni vsi deležniki. Politika zdravnike na najrazličnejše načine omejuje pri njihovem delu, pacienti pa se soočajo z nedopustno dolgimi čakalnimi dobami. Podatek, da prek 60.000 ljudi, z napotnico hitro in zelo hitro, nedopustno dolgo čaka na zdravstveni poseg, bi v vsaki normalni državi že zdavnaj odnesel zdravstveno ministrico. Največ koristi od škodljive zdravstvene politike imajo razni dobavitelji, ki drago prodajajo različno opremo in pripomočke javnim zdravstvenim zavodom. Zato so različni zasebni koncesionarji nebodijihtreba. Primerjava nabavnih cen in učinkovitosti med njimi in javnimi zavodi namreč hitro pokaže, po katerih kanalih odteka denar iz javnih bolnišnic v zasebne žepe različnim dobaviteljem opreme. V primeru žilnih opornic je sistem dolga leta vzdrževal od 3- do 4-krat višje cene teh opornic kot na primer v Nemčiji ali na Švedskem. Šele po zaslugi preiskovalnih novinarjev, posameznih zdravnikov in preiskovalne komisije Jelke Godec se je razkril ta korupcijski škandal, cene enako ali celo bolj kakovostnih žilnic opornic pa so danes nekajkrat nižje.

Žal ni veliko upanja, da se bo kaj premaknilo. V minulem tednu je sicer tožilstvo na sodišče dostavilo zajetno gradivo glede korupcijskih preiskav v zdravstvu, ki so rezultat hišnih preiskav izpred petih let. Sodišče je takoj opozorilo na zajetnost gradiva, saj so ga pripeljali kar v tovornem vozilu. Namesto da bi tožilstvo vložilo konkretno obtožnico z jedrnatimi dokazi, je dejansko odigralo bolj vlogo selitvenega servisa kupa škatel z dokumenti z ene lokacije na drugo. Zato se lahko vprašamo, ali bo tudi ta zadeva na koncu brez ustreznega epiloga.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Predstavitvene informacije