Miša Terček
NA OKO
Miša Terček
Objavljeno 11. september 2019 10.55 | Posodobljeno 11. september 2019 10.55

Komentar Miše Terček: Ljubezen po osemdesetem

Ključne besede: kolumna

Serija obravnava precej resno tematiko in tabu temo, ki je gledalcem predstavljena na lahkotnejši in neobremenjujoč način.

Frankie (Lily Tomlin) in Grace (Jane Fonda) v priljubljeni TV-seriji FOTOGRAFIJI: NETFLIX
Kdo pa pravi, da morajo imeti najpopularnejše televizijske serije mlade in lepe igralke ter igralce, ki nato burijo fantazije novih generacij? Resda so tovrstni manekenski popolneži v večini, a serija Grace & Frankie je dokaz, da niti v Hollywoodu ni vse, kar je starejše od 30, za med staro šaro. V humoristični nanizanki v glavnih vlogah blestita 81-letna Jane Fonda in 80-letna Lily Tomlin.

Serija obravnava precej resno tematiko in tabu temo, ki je gledalcem predstavljena na lahkotnejši in neobremenjujoč način.

A daleč od tega, da bi bili nepokretni, betežni in utrujeni starki, ravno nasprotno (!), obe sta videti fantastično, to pa dopolnjujeta z neverjetno energičnostjo in igrivostjo. Prav onidve sta tisto, kar drži serijo pokonci in je neusahljivi vir navdiha za njune sodobnike. Obenem pa ne gre le za še eno neizvirno serijo o tegobah starostnikov, temveč se nanizanka loteva tabu tem in ima za osnovo nadvse provokativno zgodbo, ki se skozi epizode (sicer počasi) zanimivo razpleta.

Mimogrede je vredno omeniti, da je serija te dni dobila zeleno luč za zadnjo, že sedmo sezono, kar jo uvršča v sam vrh najdlje trajajočih serij na Netflixu. Ob koncu finalne sezone bodo tako posneli 94 epizod.

A vrnimo se k scenariju. Grace in Frankie (iz naslova) sta stari prijateljici, ki so ju življenjske razmere prisilile v življenje pod isto streho. Živita sicer v razkošni hiši na obali, a zgolj kot prijateljici.

image
Frankie (Lily Tomlin) in Grace (Jane Fonda) v priljubljeni TV-seriji FOTOGRAFIJI: NETFLIX

Intimnejši odnos imata namreč njuna bivša moža, Sol (79-letni Martin Sheen) in Robert (78-letni Sam Waterston), ki živita v partnerskem razmerju. Tako je, njuna nekdanja moža sta postala ljubimca in v prvi sezoni se bosta poročila. Grace in Frankie sta sicer liberalni, sodobni ženski, ki novonastali odnos svojih bivših povsem sprejemata, a vseeno se njihove poti nenehno prepletajo, od časa do časa se ponovno vnamejo stare, skoraj pozabljene strasti, pa tudi nekaj ljubosumja je še vedno prisotnega – z vseh štirih strani. Izkušeni liki raziskujejo svoje nove in stare odnose ter se navajajo na nova pravila.

Serija, ki je sicer v osnovi humoristična, načeloma obravnava precej resno tematiko in tabu temo, ki je gledalcem predstavljena na lahkotnejši in neobremenjujoč način, za kar sta zaslužni predvsem nadsimpatični glavni igralki in njuna lika. Grace je svetlolasa lepotica, nekdanja lastnica kozmetičnega podjetja, Frankie pa temnolasa stara hipijevka in nekdanja profesorica umetnosti. In tudi sami se znajdeta v odnosu, čeprav prijateljskem, saj se morata kot cimri naučiti sobivati – v dobrem in zlu.

Tudi Sol in Robert se privajata na gejevsko življenje ter drug drugega na začetku nenehno primerjata z nekdanjima ženama. Sol je konservativnejši, uradniški gospod, ki da veliko na videz in obnašanje, Robert pa je nežnejša, pristnejša duša. Neponovljivo četverico v seriji dopolnjuje nekaj stranskih vlog, ki so tam bolj zato, da tvorijo dodatne zaplete.

image
Robert (Sam Waterston) in Sol (Martin Sheen), ljubimca na stara leta.

Kako se Sol in Robert znajdeta, ko končno zaživita v svoji javno razkriti ljubezni (kar 20 let sta imela namreč skrivno afero), in kako se z njuno poroko soočata Grace in Frankie, si boste morali ogledati sami, saj je na voljo kar šest sezon (sedma je na poti, kot že omenjeno) in vam ne želimo uničiti presenečenja. Zagotovo pa boste v likih in odnosih v seriji (ne glede na spol ali spolno usmerjenost) našli tudi kanček sebe, svojih bližnjih, staršev in starih staršev, kar je danes na televiziji svojevrstna redkost, obenem pa ena od tistih dodanih vrednosti, ki nanizanko Grace & Frankie dodatno odlikuje.

Seveda boste ob nekaterih epizodah zehali, saj ne gre za napeto kriminalko, a v vsakem delu je skritega nekaj življenjskega. Naj dodamo dramo, ki se je dogodila zunaj televizijskih studiev – glavni igralki sta namreč ugotovili, da sta njuna moška kolega plačana enako kot onidve, čeprav serija nosi ime ženskih likov in sta igralki nosilni zvezdnici. To ju je ujezilo in sta o tem spregovorili javno ter opozorili na plačilno neenakost v Hollywoodu. Predvidevamo, da so stvari kasneje uredili in jima zvišali honorar, saj je zadeva potihnila.

Serija Grace & Frankie nedvomno podira stereotipe o jeseni življenja in dokazuje, da se lahko tudi starejši (pari) zabavajo in da imajo povsem enake težave kot mnogo mlajše generacije. Nanizanka uspešno premaguje ageism (predsodek proti starejšim) in daje upanje tudi starejšim in rahlo pozabljenim igralkam in igralcem (naj nam Jane Fonda, če bere te vrstice, tega ne zameri), ki so z omenjeno serijo vstopili v svet obujenega zvezdništva, saj so jih prek Netflixa spoznale tudi generacije njihovih vnukov in pravnukov. Ne, življenje se ne konča pri osemdesetih. Včasih se takrat šele dodobra prične!
Deli s prijatelji