Komentar Mihe Šimnovca: Zlovešči virus tudi priložnost

Kdor je kljub karanteni ostal discipliniran, se znašel in vadil po svojih najboljših močeh, si je lahko postavil trdne temelje.
Fotografija:
Odpri galerijo

Naj se sliši še tako čudno, toda za športnike je (bilo) mučno obdobje, ki ga je prinesel novi koronavirus, hkrati tudi izjemna priložnost. Seveda to velja še zlasti za nepopustljive garače. Kdor je kljub karanteni ostal discipliniran, se znašel po svoje in še naprej vadil po svojih najboljših močeh, si je lahko v tem času postavil zelo trdne temelje, na katerih bo gradil naprej.


Vsi, ki so izkoristili obdobje takšnih in drugačnih omejitev za čim boljši trening in bili povrhu še iznajdljivi, bodo imeli – ko se bodo spet začele tekme – že na startu določeno prednost pred tistimi, ki so bili (malo) manj marljivi. Ali pred tistimi, ki so se prepustili malodušju ali se morda zanašali zgolj na svojo nadarjenost, ki že dolgo ni več zadosten pogoj, da nekdo postane šampion.

Da v vrhunskem športu šteje prav vsak dan, vedo mnogi asi oziroma vsi, ki so se že (večkrat) dokazali v najmočnejši konkurenci. Koliko šele potem pomenita dva meseca priprav, še zlasti če sta izgubljena, si lahko zgolj predstavljamo.

Češka zvezdnica Ester Ledecka že zaradi uspešnega kombiniranja deskanja na snegu in alpskega smučanja velja za posebno. Na zimskih olimpijskih igrah v Pjongčangu ji je pred dvema letoma uspel svojevrsten podvig; potem ko je najprej na smučeh šokirala tekmice z zlato lovoriko v superveleslalomu, je nato na deski upravičila vlogo favoritinje in pričakovano slavila zmago v paralelnem veleslalomu.

Med virusno krizo je s svojo ekipo našla in izkoristila »luknjo v zakonu«. Čeprav so tudi na Češkem kmalu po izbruhu pandemije bolezni covid-19 zaprli smučišča ter ugasnili sedežnice in vlečnice, je Ester vseeno že kmalu po predčasno končani sezoni pridno trenirala na snegu. Na Červenohorskem sedlu je vadila tako, da so jo trenerji po vsakem spustu z motornimi sanmi odpeljali nazaj na vrh, nad čimer so se jezili v mnogih (večjih) reprezentancah, ki se (morda ker se?) tega niso domislili.
Kakšno prednost si je pri tem prismučala oziroma prideskala, bo znano prihodnjo zimo, kako so minula meseca izkoristili drugi športniki, pa se bo prav tako pokazalo s prvimi tekmami.

Predstavitvene informacije

Predstavitvene informacije