Komentar Mihe Šimnovca: Ko je starost le številka

Vse več je športnikov, ki se lahko pri štiridesetih letih bolj ali manj enakovredno kosajo celo s polovico mlajšimi tekmeci.
Fotografija:
Odpri galerijo

Ko je Mike Tyson pred kratkim napovedal, da se namerava vrniti v ring, resda le za dobrodelni ekshibicijski dvoboj oziroma več njih in ne daljših kot štiri runde, ga pravzaprav še nihče ni jemal pretirano resno. A ko je kmalu zatem po medmrežju zakrožil krajši posnetek enega njegovih zadnjih treningov, na katerem izvaja ubijalsko kombinacijo udarcev, so se mnogi zamislili.


Ameriški boksarski šampion, ki se je v zgodovino težke kategorije vpisal kot najmlajši profesionalni svetovni prvak, je pri skoraj 54 letih še vedno presenetljivo hiter, gibčen in poskočen. Skoraj tako kot v svojih najboljših časih, ko so ga začeli klicati Železni Mike.

Nekateri so ob tem celo izrazili prepričanje, da bi znal še zmeraj marsikomu prekrižati račune in močno premešati štrene v vrhu kraljevske kategorije. Verjetno bi res lahko še vedno koga zlomil, vendar prej psihično kot telesno, saj njegovo telo pri dobrih petdesetih letih – roko na srce – vendarle ne more biti več na ravni dvajset in več let mlajših tekmecev, ki so na vrhuncu moči.

Leta pač naredijo svoje, čeprav je tudi res, da se je v zadnjem obdobju starostna meja v športu krepko dvignila. Vse več je namreč športnikov in športnic, ki se lahko pri, denimo, štiridesetih letih bolj ali manj enakovredno kosajo celo s polovico mlajšimi rivali in bi jim lahko bili tudi očetje ali matere.

Italijanski nogometni vratar Gianluigi Buffon (42 let) mrežo Juventusa še vedno čuva na najvišji ravni, njegov leto mlajši rojak Valentino Rossi kakor mladostnik kroti jeklenega konjička in sanja o jubilejnem desetem naslovu svetovnega prvaka, Američan Tom Brady (42) še zmeraj velja za enega od najboljših podajalcev v ameriškem nogometu ...

Toda poglavje zase med štiridesetletniki je japonski smučarski skakalec Noriaki Kasai, ki se pri skoraj 48 letih (dopolnil jih bo čez natanko mesec dni) spogleduje z nič manj kot (zlatim) odličjem na olimpijskih igrah v Pekingu 2022. Ko so ga vprašali, kako je mogoče, da je lahko tako dolgo konkurenčen v športu, v katerem te že pri tridesetih letih pogosto označijo za veterana, je podal nadvse zanimiv odgovor.

»Pomembno je, da razmišljaš pozitivno. Ocenjujem, da to dobro vpliva tudi na telo,« je legendarni Kasai razkril svojo miselnost, po kateri bi se morali ravnati pravzaprav vsi. Še zlasti v teh dneh ...

Predstavitvene informacije

Predstavitvene informacije