NA KOŽO

Komentar Mihe Šimnovca: Diskvalifikacija

Zdi se, da lahko Walterjeve trditve o širjenju svetovnega vrha uresniči le višja sila.
Fotografija:
Odpri galerijo

Kdor pozorno spremlja smučarske skoke in je pred nedavnim začetkom 41. sezone svetovnega pokala v Visli na eni od tujih spletnih strani prebral pogovor z Walterjem Hoferjem, poslavljajočim se direktorjem skakalnih tekmovanj na najvišji ravni, si je verjetno dvakrat pomel oči ob njegovi trditvi, da se svetovni vrh v tem športu širi.


To pač ne drži, kajti države, ki so v ospredju zadnja leta, že dolgo igrajo vidno vlogo na skakalnicah, zato bi prej rekel, da je položaj ravno obraten: vrh se je zožil, saj nekaterih reprezentanc, ki so se v preteklosti ponašale z asi, sposobnimi segati po najvišjih mestih, zdaj ni več niti blizu. A Hofer je šel v nadaljevanju še korak dlje, rekoč, da bodo velesile čedalje težje ohranjale primat, pri čemer je kot skakalce, ki bi utegnili že v bližnji prihodnosti pomešati štrene Avstrijcem, Japoncem, Nemcem, Norvežanom, Poljakom in Slovencem, ob Rusih navedel celo Kazahstance!

Že res, da imajo slednji nekaj pogumnih fantičev, ki veliko obetajo, toda kljub sorazmerno dobrim razmeram, ki jih imajo na voljo, bodo potrebovali še precej let, preden bodo ujeli priključek z najboljšimi. Enako velja za Kitajce, ki sicer v veliki želji, da bi bili na domačih zimskih olimpijskih igrah leta 2022 v Pekingu vsaj približno konkurenčni, vlagajo izjemne vsote denarja ter množično in zavzeto vadijo v različnih skakalnih centrih po Evropi (tudi v Planici). Vendar pa v tem športu v le nekaj letih seveda ni mogoče ustvariti zmagovalca, lahko ga pa (tako) hitro izgubiš.

Zdi se, da lahko Walterjeve trditve o širjenju svetovnega vrha uresniči le višja sila. Ali, denimo, kontrolor opreme pri Mednarodni smučarski zvezi (FIS). V tej vlogi že vrsto let deluje Hoferjev rojak Sepp Gratzer, doma takoj čez mejo v Bistrici v Rožu, ki je minulo soboto v Ruki diskvalificiral kar pet izvrstnih skakalcev, ker njihovi tekmovalni dresi – kar zadeva prepustnost – niso bili v skladu s pravili. Ob Norvežanih Johannu Andreju Forfangu, Robertu Johanssonu in Mariusu Lindviku je izločil tudi Slovenca Petra Prevca in Anžeta Semeniča ter ju prav tako prikrajšal za vrhunski dosežek.

Zanimivo, da je znal Gratzer v preteklosti kdaj tudi zamižati na eno oko in najboljšim pogledati skozi prste (tudi kateremu od naših asov), tokrat pa ni poznal milosti. Zgolj kot opozorilo?

Preberite še:

Predstavitvene informacije

Predstavitvene informacije