Komentar Mihe Šimnovca: Brez distance v ameriški kletki

Verjetno nas ni bilo malo, ki smo se pri lovu na številne vsakodnevne obveznosti počutili kakor psi, ki lovijo svoj rep.
Fotografija:
Odpri galerijo

Življenje se počasi, zelo počasi, spet vrača v normalne tirnice oziroma tiste, po katerih smo z visoko hitrostjo – kot denimo s TGV-jem po Franciji ali šinkansenom po Japonski – drveli skozi vsakdan pred uvedbo ukrepov proti širitvi pandemije novega koronavirusa. Mnogi pogosto prehitro in brez pravega samonadzora nad vsem skupaj. Verjetno nas ni bilo malo, ki smo se pri lovu na številne vsakodnevne obveznosti počutili kakor psi, ki lovijo svoj rep …


Seveda je bil šok za vse velik, ko smo bili prisiljeni tako rekoč čez noč do konca pohoditi zavoro. A smo se sčasoma bolj ali manj vsi – eni prej, drugi kajpak pozneje – vendarle navadili na nov oziroma spremenjen način življenja. Na počasnejši ritem. Človek se tako in tako prej ali slej navadi na vse.

Odgovorni so medtem že zelo zrahljali ukrepe, postopoma so začeli znova oživljati tudi šport. V prednosti so individualne panoge, v katerih lahko – če odmislimo nekatere omejitve – že spet vadijo kakor pred izbruhom bolezni covid-19, medtem ko pri ekipnih (še) ni tako. Za normalno skupinsko vadbo, kakršno poznamo pri igrah z žogo, namreč pristojni še niso prižgali zelene luči, kaj šele za tekme.

V tujini se na različne načine vračajo na igrišča. V Jacksonvillu na Floridi so, denimo, v noči na nedeljo izpeljali borilni spektakel UFC 249. Če odmislimo prazne tribune, ki zaradi teme niti niso tako zelo bodle v oči televizijskih gledalcev, je bilo pravzaprav vse kot pred časom zloveščega virusa. Zmagovalci so se veselili in objemali s trenerji, poražence so tolažili, predpisane razdalje v kletki ni upošteval niti vpraševalec.
In to kljub temu, da so dan pred prireditvijo – potem ko so na testiranju odkrili, da je pozitiven na covid-19 – s seznama borcev prečrtali Brazilca Ronalda Jacaréja Souzo.

Pred tem je bil sicer v stiku z drugimi udeleženci.
V Nemčiji so za konec tedna napovedali težko pričakovano nadaljevanje tamkajšnje elitne lige v nogometu, ene najmočnejših petih v Evropi. Kako bi v podobnem primeru, kot se je zgodil onstran Atlantika, ravnali pregovorno natančni Nemci, lahko le ugibamo. Toda upal bi si trditi, da bodo odgovorni – če bodo do sobotnega starta bundeslige dobili pozitivnega na koronavirus le enega nogometaša – nemudoma prižgali znak za alarm.

Predstavitvene informacije

Predstavitvene informacije