NA KOŽO

Komentar Mateja Lahovnika: Nepredvidljivo leto 2020

Obstaja bojazen, da se bo kljub zvišanju plač in pokojnin dohodek marsikomu znižal.
Fotografija:
Odpri galerijo

Novo leto 2020 se je začelo z na videz odličnimi novicami. Minimalna plača se je povišala za 54 evrov na 940 evrov bruto oziroma 700 evrov neto, hkrati so iz minimalne plače izvzeti vsi dodatki. Javnim uslužbencem z znanstvenim nazivom ali opravljeno specializacijo se bodo bruto plače povišale še za en plačni razred oziroma 4 odstotke. Izboljšali se bodo tudi pogoji upokojevanja zaradi ugodnejšega odmernega odstotka.


Višje bodo tudi pokojnine. Februarja se bodo povišale za 2,8-odstotka, če pa bo gospodarska rast leta 2019 vsaj 2,5-odstotna, bo decembra sledila še povišica za vse upokojence v enakem znesku 6,5 evra. Na prvi pogled se torej zdi, da se nam bosta v novem letu cedila med in mleko. Obstaja pa bojazen, da se bo kljub zvišanju plač in pokojnin razpoložljivi dohodek marsikomu znižal. Težava je, ker bodo višji stroški dela povzročili tudi višje stroške opravljanja nekaterih storitev, kar bi lahko povišalo cene v monopolnih dejavnostih.

Gre predvsem za komunalne storitve, energetiko in druga področja, kjer podjetja zlahka prevalijo višje stroške na potrošnike v obliki višjih cen. Zato je veliko vprašanje, za koliko, če sploh, se bodo res povečali razpoložljivi dohodki. V posebno paradoksalnem položaju se lahko znajdejo nekateri zaposleni starši, ki se jim bodo povišale plače. Zaradi tega se jim lahko zgodi, da se bo razpoložljivi dohodek družine zaradi manjših socialnih transferjev in višjih cen javnih storitev celo znižal.

Višje plače lahko namreč pomenijo tudi nižje otroške dodatke in višje plačilo za vrtec. V mednarodnem prostoru bo leto 2020 v znamenju negotovosti, saj še vedno obstaja nevarnost ohlajanja svetovnega gospodarstva. Mednarodne napetosti, kot je zaostrovanje razmer na Bližnjem vzhodu, lahko hitro dvignejo cene nafte čez 100 dolarjev za sod, kar bi za marsikatero podjetje pomenilo precejšen stroškovni udar.

Zato ne bomo zgrešili veliko, če v novem letu vsem zaželimo veliko zdravja, miru in varnosti. Zdravje je potrebno že zaradi dolgih čakalnih dob, varnost in mir pa smo tako ali tako predolgo jemali kot nekaj povsem samoumevnega.

Predstavitvene informacije

Predstavitvene informacije