Komentar Mateja Lahovnika: Mati vseh kriz

Države, ki niso pravočasno odločno reagirale, se soočajo s kolapsom zdravstvenega sistema.
Fotografija:
Odpri galerijo

Pandemija koronavirusa je že zdaj prizadela svetovna gospodarstva bolj kot zadnja finančna kriza, tako da so jo že poimenovali mati vseh kriz. Zato je potrebno hitro in odločno ukrepanje. Avstrija in Slovenija imata zelo podobno politiko zaustavitve epidemije po principu ukrepov »najprej močno zaostriti in potem postopoma sprostiti«. Če se bomo potrudili in vsi skupaj z upoštevanjem pravil omejili epidemijo, bomo k normalnemu življenju, s strogimi higienskimi ukrepi, lahko prešli konec maja, vmes pa postopoma sproščali in blažili ukrepe tam, kjer je to mogoče.


Pravočasna in odločna reakcija je najboljši način, da se širitev virusa čim bolj omeji. Danski parlament je tako potrdil zakon, ki dopušča strožje kazni za kazniva dejanja, povezana s koronavirusom. Države, ki niso pravočasno odločno reagirale, se namreč soočajo s kolapsom zdravstvenega sistema. Po Italiji se je podobno zgodilo Španiji in deloma Franciji. Iz Francije so na primer zaradi pomanjkanja razpoložljivih kapacitet v bolnišnicah morali poslati več kot 100 najhuje obolelih bolnikov v sosednje države.

Koronavirus se vse bolj širi tudi po Balkanu, kjer zaostrujejo ukrepe. Srbski predsednik Aleksandar Vučić je za zgled postavil Slovenijo in Avstrijo kot državi, ki po njegovi oceni za enkrat najboljše opravljata svoje delo v boju proti koronavirusu.

V zadnjih dneh se zaradi ustavitve ekonomij vse bolj pozna socialno-ekonomska kriza. V ZDA je v zadnjem tednu prošnjo za nadomestilo za brezposelnost vložilo rekordnih 6,6 milijona posameznikov. Skupaj s preteklimi je tako vloženih že 9,9 milijona zahtevkov. Na jugu Italije pa zaradi izpada turističnih prihodkov doživljajo popoln ekonomski kolaps. V takšnih razmerah sta ključni tudi solidarnost in medsosedska pomoč.

Kriza kaže, kako pomembna je zanesljivost preskrbe s hrano v Evropi. Vse države bodo zagotovo začele tudi bolj strateško razmišljati o čim večji samopreskrbi s hrano, vodo in energijo. Kriza nas je tudi naučila, da pri kritični opremi, kot je zaščitna medicinska oprema in učinkovine za pripravo zdravil, ni dobro biti preveč odvisen le od tujine.

Predstavitvene informacije

Predstavitvene informacije