Komentar Mateja Lahovnika: Koronasemafor

Sledenje stikom okužene osebe je še vedno ključno pri preprečevanju širitve virusa.
Fotografija:
Odpri galerijo

Nekoč je Evropo delila železna zavesa, trenutno pa se nova delitev oblikuje glede na to, kako uspešne so države pri omejevanju epidemije koronavirusa. Uspešne države seveda ne želijo uvažati virusa in z njim povezanih težav iz neuspešnih držav. Avstrija je tako odprla mejne prehode s Slovenijo, ohranja pa omejitve na meji z Italijo. Na Češkem so celo uvedli nekakšen koronasemafor. Države EU so namreč razdelili na tri kategorije z barvami semaforja zeleno, oranžno ali rdečo glede na tveganje okužbe s koronavirusom.


V zelene države z nizkim tveganjem, kamor je uvrščena tudi Slovenija, bodo prebivalci Češke lahko potovali brez navedbe razloga, vključno s počitnicami in brez potrebe po karanteni ali negativnem testu po vrnitvi. Prav tako bo vstop na Češko za prebivalce teh držav, torej tudi Slovenije, brez ovir. Vstop za prebivalce oranžnih in rdečih držav bo še naprej mogoč samo za nujne storitve, ne pa tudi za turiste iz teh držav.

Uspešno omejevanje virusa je namreč potrebni pogoj za uspešno okrevanje gospodarstva. Zato nekatere države ostro kaznujejo neodgovorno obnašanje posameznikov, ki lahko pripelje do ponovnega povečanja števila okuženih. Na Danskem je na primer lahko okužena oseba, ki ne želi povedati, s kom je bila v stiku, oglobljena. Sledenje stikom okužene osebe je namreč še vedno ključno pri preprečevanju širitve virusa.

Na Finskem bodo od avgusta vzpostavili aplikacijo za sledenje stikov okuženih, ki jo bo razvilo lokalno podjetje Solita.
Vse večji poudarek je na odgovornem obnašanju posameznika. Največje danske zavarovalnice zato že sporočajo, da bodo krile zavarovanja za počitnice v Evropi, ne pa tudi morebitne evakuacije zaradi pandemije ali obolenja s koronavirusom. To pomeni, da bo moral vsak skrbno premisliti, kam potuje, in za to prevzeti tudi finančno odgovornost.

Tako je prav, saj smo imeli tudi v Sloveniji izkušnje z neodgovornimi posamezniki, ki so v času koronavirusa potovali na turistične destinacije, ker se niso želeli odpovedati načrtovanim užitkom. Nato jim je moralo ministrstvo za zunanje zadeve na državne stroške urejati pot domov.

Predstavitvene informacije

Predstavitvene informacije