NA KOŽO

Komentar Mateja Lahovnika: Dežela odličnih

Ustvarjanje lažne slike uspešnosti od osnovne šole do državne uprave je škodljivo in dvolično.
Fotografija:
Odpri galerijo

Ob koncu šolskega leta učitelji ugotavljajo, da imamo spet rekordno število odličnih učencev. Menda naj bi starši tako iz leta v leto bolj pritiskali na učitelje in neredko prihajali v šolo tudi z odvetniki. Na eni od ljubljanskih šol so objavili, da je bila povprečna ocena kar 4,32.

Slovenija je bodisi dežela nadpovprečno sposobnih učencev bodisi podpovprečno sposobnih učiteljev, da bi učence realno, kljub pritiskom, ocenili. Starši z nespodobnimi pritiski tako in tako najbolj škodijo svojim otrokom. Ustvarjanje lažne slike uspešnosti od osnovne šole do državne uprave je škodljivo in dvolično. Tudi v državni upravi imamo namreč glede na ocene nadrejenih kar 80 odstotkov odličnih državnih uradnikov.


Javni uslužbenci lahko v sistemu javne uprave vsaka tri leta napredujejo v višji plačni razred, če dobijo visoko oceno za svoje delo. Namesto da bi nadrejeni svoje sodelavce realno ocenjevali glede na rezultate dela, so se odločili za linijo najmanjšega odpora in kar 80 odstotkov državnih uradnikov ocenili z oceno odlično. Tudi v tem primeru imamo bodisi nadpovprečno državno upravo ali pa podpovprečne vodje, ki ne znajo ali si ne upajo realno oceniti svojih sodelavcev.

Minister za javno upravo Rudi Medved je pripravil nov predlog, s katerim bi napredovanje javnih uslužbencev upočasnili, hkrati pa bi se večji del sredstev namenil za nagrade najuspešnejšim. Dobro je, da minister poskuša povečati variabilni del plače, ki bi bil odvisen od tega, kako nadrejeni ocenijo svoje podrejene sodelavce v javnem sektorju.

Veliko vprašanje pa je, ali lahko tem istim vodjem v javni upravi, ki so 80 odstotkov podrejenih ocenili z oceno odlično, zaupamo, da bodo tokrat opravili popravni izpit in korektno, ampak tudi kritično ocenili zaposlene. V Sloveniji še vedno prevladuje mentaliteta uravnilovke, po kateri je treba tiste, ki »preveč« pozitivno izstopajo, potegniti malo dol namesto pohvaliti.

Prav zaradi takšne mentalitete, ki jo hrani zavist, smo povprečna dežela, v kateri radi sami sebi mečemo pesek v oči, kako dobri smo. Začne se pri ocenah v osnovni šoli in konča z ocenjevanjem v državni upravi.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Predstavitvene informacije