NA KOŽO

Komentar Marka Uršiča: Žrtev ameriške miselnosti

Ameriškim vrednotam se je treba podrediti, v poslu veljajo le številke na bančnem računu.
Fotografija: Ljubljana, 17.08.2012, sportni novinar Marko Ursic. Foto: Marko Feist
Odpri galerijo
Ljubljana, 17.08.2012, sportni novinar Marko Ursic. Foto: Marko Feist

Smo veliki ljubitelji ameriškega nogometa in bejzbola, a ne moremo več gledati televizijskih prenosov teh dveh tipično čezlužnih športov. Niti superbowla ne.

Predsednik ZDA bi rad postavil zid na meji z Mehiko, a mišljenjski zid imajo Američani že v glavi. Akcije v ameriškem nogometu ali bejzbolu trajajo dobrih nekaj sekund, vmesni čas pa je prepleten z neštetimi taktičnimi razpredanji trenerjev, udeležencev in komentatorjev, televizijskimi oglasnimi sporočili in statističnimi podatki o moštvih in igralcih, ki človeku že pošteno parajo razumno plat možganov.

»Statistika je kot bikini. Razkrije veliko, tisto, kar je najpomembnejše, pa ohrani skrito,« je že davna misel ameriškega akademika Aarona Levensteina. Kajti tekem ne igra statistika, ampak človeški dejavnik. Z vsemi svojimi telesnimi in umskimi vrlinami ter tudi napakami. Motiti se je človeško, tudi med igro, statistika pa bi bila po matematični logiki najraje brezhibna.


Tudi ves cirkus okoli izbire košarkarjev za tekmo vseh zvezd lige NBA je tipični odsev ameriške nravi v slogu hitre prehrane. Kajti Luka Dončić ni vroča hrenovka, ki jo zaužiješ in pogoltneš na način, tudi mišljenjski, kot je v navadi v ZDA. Američani pač ne bodo dovolili, da jim posamezniki z drugih koncev sveta rušijo ali rahljajo branike njihovega elitnega športa.

Ker pa je onkraj luže vse posel, je za razširjenost trgov zunaj ZDA seveda nujno, da v severnoameriški košarkarski ligi igrajo tudi po kakovosti vrhunski možje iz drugih delov zemeljske oble. Takrat so dobri tudi Kitajci. A za ameriško statusno prevlado je seveda bistveno to, da imajo ključne vloge domači fantje, pa četudi so to v slogu šovbiznisa za široko javnost temnopolti posamezniki.

Luka Dončić je pri izbiri za glavno tekmo vseh zvezd, igral bo sicer na tisti vzhajajočih, tudi žrtev ameriške miselnosti. ZDA, to nas uči zgodovina, z vsemi sredstvi branijo svoje vrednote. O ameriških, tudi politično-gospodarskih, nazorih se ne diskutira, ampak se jim je treba podrediti, kajti v poslu, tudi športnem, veljajo le številke na bančnem računu.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Predstavitvene informacije