Novice
NA KOŽO
Objavljeno 19. avgust 2019 22.25 | Posodobljeno 19. avgust 2019 22.17

Komentar Marka Uršiča: Vojaške hunte vzor Sloveniji

Ključne besede: komentar

Če je Slovenija zahodnoevropska država, potem je Krištof Kolumb odkril Indijo, in ne Amerike.

V teh dneh je minilo 50 let od znamenitega glasbenega festivala v Woodstocku. Hipijevska subkultura, upor proti ustaljenim družbenim vrednotam, tudi imperialistično-kapitalistični vojni v Vietnamu, kajenje trave, svobodna ljubezen. Kaj imamo danes?

Moralno razvrednoteno družbo, brezhrbtenične posameznike, pehanje za materialističnimi dobrinami, niti svobode niti ljubezni. Iskrene. Woodstock v dobesednem prevodu pomeni lesena zaloga. Nobene prožnosti pa ni niti v slovenskem besednjaku. Ministrstvo za notranje zadeve je namreč glede varde in denimo vaških straž, ki zaradi prehoda prebežnikov nadzirajo državno mejo, navedlo, da takšno združevanje posega v naloge, ki jih lahko izvajajo le uradni organi. Zakonodaja daje monopol nad uporabo sile le državi, pri nadzoru državne meje policiji.

Če se tukaj ne spuščamo v birokratsko delovanje neke države, je omenjeni besednjak popolnoma neprimeren. Tako se ne bi izrazile niti vojaške hunte v Latinski Ameriki, temveč bi poudarile, da vojska zagotavlja izvrševanje in spoštovanje državne ustave in zakonov. Torej mora biti izrazoslovje za ljudstvo občutljivejše in bolj taktično, pa naj za njim stoji ta ali ona različica državnega obvladovanja.
Če je Slovenija zahodnoevropska država, potem je Krištof Kolumb odkril Indijo, in ne Amerike.


Da v Sloveniji res nimajo primernih besed, potrjuje tudi primer športnega direktorja Nogometnega kluba Maribor Zlatka Zahovića. S svojim novim besednim izstopom, pa nato opravičilom, se vrti v začaranem krogu, le čaka se, kdaj bo pod Kalvarijo nova ustna kalvarija. Kajti ne sme se pozabiti, da noben posameznik ni večji ali pomembnejši, kot je klub. Ob hitrem premisleku bi lahko le za enega posameznika v nogometni zgodovini morebiti rekli, da je večji, kot je klub.

Namreč za Alexa Fergusona in Manchester United. Posamezniki pridejo in gredo, klub, če finančno ne bankrotira, ostaja. Šokirala me je tudi novica pred kratkim, ko so slovenski mediji zapisali, po raziskavi znanstvenikov namreč, da na zahodu jémo preveč mesa. Če je Slovenija zahodnoevropska država, potem je tudi Krištof Kolumb odkril Indijo, in ne Amerike.
Deli s prijatelji