NA KOŽO

Komentar Marka Uršiča: Tekma v polaganju žensk

Na Giru bi svojega junaka porivali v hrib, doma pa si želijo le, da sosedu crkne krava.
Fotografija: Ljubljana, 17.08.2012, sportni novinar Marko Ursic. Foto: Marko Feist
Odpri galerijo
Ljubljana, 17.08.2012, sportni novinar Marko Ursic. Foto: Marko Feist

Čudni patroni so ti Slovenci. Na Giru bi svojega kolesarskega junaka Primoža Rogliča porivali v hrib, med domačimi štirimi stenami oziroma na svojem dvorišču pa niso tako kolegialni in si želijo le, da sosedu crkne krava.

Le da oni imajo stanovanje, avtomobil, z oblinami bohotno ženo, razvajene otroke, ki v nakupovalnih središčih starše za vsako dobroto, ki jo vidijo na polici, vlečejo za rokav, in da v domoljubnem duhu dopustujejo na tistem koščku slovenske obale. Tudi v službi je v duhu globalnega kapitalizma tekmovalnost, tam se sodelavcev ne poriva proti vrhu, da bi uspešno prešli prelaz delovnih obveznosti.

Globalni kapitalizem je resnično pokvarjen in izkoriščevalen, ljudem se že meša. Avstralskega igralca kriketa Alexa Hepburna so namreč v Angliji zaradi posilstva obsodili na petletno zaporno kazen. Zgodba nekdanjega igralca Worcestershira je izprijena, povsem v duhu tekmovalnosti globalnega kapitalizma. Hepburn je namreč s soigralcem Joejem Clarkom sklenil stavo, kdo bo spal, in seveda tudi seksal, z več ženskami. Hepburn pa je silo storil dekletu, ki je predtem že zaspala.

Ta je namreč najprej imela soglasen spolni odnos s Clarkom, srečala ga je v restavraciji, kjer je delala, nato pa je Clarke odšel v kopalnico, saj mu je postalo slabo. Tam je omedlel, dekle je leglo v posteljo v Clarkovem stanovanju in zaspalo, v stanju osamljenosti, pijanosti in frustriranosti pa jo je napadel avstralski kriketaš, ko je prišel domov. Žrtev je celo najprej menila, da ima ponovno seks s Clarkom, dokler ni slišala Hepburnovega avstralskega naglasa.

Posiljena ženska zdaj trpi za depresijo in je v takšnem stanju, da je njen obraz od tega psihološkega stresnega stanja, utrpela je tudi kap, na čase otrpel. Kar je v pravno-moralnem pomenu zanimivo, je tudi opazka sodnika, da jo je Hepburn obravnaval kot kos mesa in jo skrajno ponižal. V moralnem razkroju sodobnega sveta, v tekmovalnosti, ki jo narekuje brezčloveški kapitalizem, nastajajo tudi ravno takšni posamezniki brez morale in etike.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Predstavitvene informacije