NA KOŽO

Komentar Dejana Vodovnika: Zavržene rastline

Glede na ustaljen decembrski običaj upam, da so zavržene rastline sinoči ali vsaj danes zjutraj dobile nekaj vode. Za preživetje.
Fotografija:
Odpri galerijo

Pa ga imamo. Končno. Zavetišče za zavržene rastline. V njem, kot izvem, bodo ustanovitelji »preizkušali, kako se rastline odzivajo na različne vire svetlobe v zimskem času mirovanja«. In kar je najhuje, »eksperiment z živimi rastlinami bo poligon za izmenjavo izkušenj …« Le kje so varuhi živih bitij? Da te kap!


Že drugič v kratkem času, ko se je organizem odzval skoraj podobno, namreč ko smo poslušali razpravo o poslanskih privilegijih, ki so že dejstvo: drugačno obračunavanje kilometrine (višje, se razume, dasiravno so izpostavili, da nekaterih poslancev v parlamentu ni videti tudi po tri mesece, a žigosali pa se ne bi, ker je to preveč uradniško, je takrat povedala Maša Kociper, ki je, vrh vsega, tudi intelektualno samovšečno prijavila, da so poslanci – simbol države).

Sv. Nikolaj, znan tudi kot sveti Miklavž, ki ima v naši podalpski deželici poseben status, saj je drugi svetnik po številu cerkva, ki so mu posvečene (takoj za Devico Marijo), posvečene pa so mu tudi tri od šestih stolnic, tokrat, kot vem, na svoji poti darežljivosti in obdarovanja ni obiskal zavetišča za zavržene rastline. Niti simbolov države na dveh nogah ne! Ali pač, če je kak ali kaka simbol mogoče kaj nastavil.

Kakor koli. Človeštvo se nezadržno širi, leta 2050 nas bo že devet milijard. Poraba mesa se bo v obdobju 2000–2030 povečala za 72 odstotkov, do leta 2030 nam bo primanjkovalo 60 milijonov ton beljakovin. Pridelati bo torej treba več hrane, kar bo vodilo v uničenje novih hektarjev tropskih deževnih gozdov, v uporabi bo še več pesticidov in gnojil, ki bodo dodatno osiromašili tla in zastrupili vodo, še več izpustov toplogrednih plinov. Poleg tega, da hrane ne pridelamo dovolj, tretjino proizvedene – brez predhodne uporabe – zavržemo.

In tako so zdaj tudi rastline dobile dobre ljudi, ki bodo skrbeli za zavrženo vegetacijo. Tako kot kužki, muce …

Glede na ustaljen decembrski običaj upam, da so zavržene rastline, zelene prijateljice, jim tudi pravijo dobri ljudje, ki skrbijo zanje na svojem poligonu za izmenjavo izkušenj, sinoči ali vsaj danes zjutraj, dobile nekaj vode. Za preživetje. Tako kot zavrženi kužki, skoraj povožene muce in še kdo. Se pa bojim, da so na to pozabili. So dobri ljudje raje kot na njih najprej pomislili nase. Tradicionalno! Slovensko!

Predstavitvene informacije

Predstavitvene informacije