NA KOŽO

Komentar Dejana Vodovnika: Zaslužkarji in medalje

V ZDA so tudi za zasluge na znanstvenih tekmovanjih predvidene denarne nagrade, v Sloveniji smo zadovoljni že z medaljo.
Fotografija:
Odpri galerijo

S kakim veseljem prebiramo, koliko je s kolesarjenjem zaslužil naš as Primož Roglič. Še raje, koliko si je prismučala Ilka, pribrcal Iličić ali pripela Natalija Verboten. Smo pač taki. Zakaj pa ne?

Pred nedavnim, pa še sobota je bila, so na slovesnosti razglasili Zotkine talente, najboljše udeležence na državnih tekmovanjih, ki jih med šolskim letom pripravlja Zveza za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS). Zveza prireja tekmovanja v računalništvu, biologiji, kemiji, naravoslovju, konstruktorstvu in tehnologiji obdelave materialov, modelarstvu, logiki in celo kmetijstvu.


Letos je sodelovalo približno 60.000 otrok in mladih; 1402 sta prejela srebrno, 712 pa zlato priznanje. Kar 36 je bilo dvojnih nagrajencev in pet nagrajencev s priznanjem na treh ­področjih. Veliko več, kot se jih udeležuje različnih športnih državnih prvenstev ali avdicij za ta ali oni inštrument. Vse lepo in prav.

Med nagrajenci, ovenčanimi z medaljo, je bil tudi fant, ki je sestavil električno rolko, za katero je sam izdelal litij-ionsko baterijo, ohišje baterije, kalup za vlivanje koles, daljinec za pospeševanje in zaviranje ter desko. Poleg tega se je lotil novih projektov, kot je izdelava Roverjevega vozila za vesoljsko raziskovanje in drona s štirimi rotorji, ki je z vgrajenimi senzorji sposoben sam leteti od točke A do B. Fant za oženit, bi rekli.

Nekaj med tisto soboto zvečer navzočih je bilo tudi takih, ki so se udeležili največjega znanstvenega tekmovanja za srednješolce v ameriškem Phoenixu. Eden od naših je za svoj projekt prejel nagrado v znesku 1000 dolarjev. »V ZDA so tudi za zasluge na znanstvenih tekmovanjih predvidene denarne nagrade, medtem ko smo v Sloveniji zadovoljni že z zlato medaljo,« je bilo slišati. No, povrhu menda še uradne statistike o tem, koliko Slovencev, ki so si prigarali ne le enega, temveč kar dva ali več doktoratov, ni.

In potem se čudimo, zakaj mladi bežijo. Kamor koli! In čim prej. In včasih celo pomislijo, da bi raje bili rogliči, verbotnove ali iličići.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Predstavitvene informacije