NA KOŽO

Komentar Dejana Vodovnika: Vlomilci iz šolskih klopi

Isti dan, kot je trideset mladih vdiralo v tuje sefe v Želimljah, so policaji predstavili podrobnosti kriminalistične preiskave vlomov na območju Ljubljane.
Fotografija:
Odpri galerijo

Dogajalo se je sredi tedna. Na Gimnaziji Želimlje je potekalo srednješolsko državno tekmovanje v odpiranju sefov s fizikalno ključavnico Videl, premislil, odklenil!, ki ga je organizirala Hiša eksperimentov. V odpiranju sefov se je pomerilo šest ekip.

Skupine so svoje sefe opremile s svetlobnimi, vodnimi, električnimi, mehanskimi, magnetnimi in mnogimi drugimi fizikalnimi poskusi. Vsaka skupina je na tekmovanju poskušala odpreti sefe drugih ekip. Za pravilno in inovativno rešitev poskusov v posameznem sefu so imeli vlomilci drugih skupin na voljo deset minut časa. Preostali del ocene je sestavljalo število sefov, ki jih je skupina odprla, koliko skupinam je uspelo vdreti v njihov sef, pa tudi, ali so v njej le fantje ali tudi dekleta.


Lani je najhitrejšim sef uspelo odpreti v manj kot petih minutah. Letos približno enako.
Malce me je zažgečkalo, ko sem prebiral notico, a sem bil vseeno nasmejan in prezadovoljen, saj gre še za en projekt Hiše eksperimentov, katere pomembno poslanstvo je spodbujanje radovednosti in razširjanje obzorij naše z ekrančki obremenjene mladine. Za povrhu je svet včeraj zaznamoval prvi mednarodni dan izobraževanja; določila ga je Generalna skupščina ZN zaradi izjemne vloge, ki jo ima izobraževanje za mednarodni razvoj ter izpolnjevanje razvojnih ciljev tisočletja. In mladi so se v Želimljah pač izobraževali in razširjali obzorja.

Me je pa še naprej žgečkala tematika – odpiranje sefov.
Isti dan kot je trideset mladih vdiralo v tuje sefe v Želimljah, sta namreč na sedežu ljubljanske policije kriminalist in policaj družno predstavila podrobnosti kriminalistične preiskave vlomov na območju Ljubljane. Vlomov in vlomilcev ni malo, kaže statistika.

Državljani se do svoje lastnine nemalokrat obnašamo po francosko oz. pišmeuhovsko. Navsezadnje prav Francozi pravijo, da »mir tatove obeša, vojna pa jih povzdiguje«.

Takšni smo, kaj hočemo, živimo pač v nič kaj francoskih časih, ko tatove povzdigujemo, mlade pa izobražujemo, kako vlamljati v sefe.
Navsezadnje je v državi polnih sefov še kar precej.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Predstavitvene informacije