Komentar Dejana Vodovnika: Na pol droga

Zastave na pol droga v spomin na umrlega so znak spoštovanja; do nekaterih svetinj, v farovžih do enih, drugod do drugih.
Fotografija:
Odpri galerijo

Med Republiko Slovenijo in Kraljevino Španijo je precej razlik. Tudi pri vodenju države. Veliko državo na Iberskem polotoku namreč vodi socialistični premier Pedro Sanchez, našo pa uradno desnosredinski Janez Janša. Razlika je tudi v tem, da se je v Španiji včeraj začelo 10-dnevno žalovanje za žrtvami novega koronavirusa. Tako je odločila španska socialistična vlada ne glede na to, da epidemija pri njih še traja. Virus je tam doslej zahteval več kot 26.800 življenj. Grozljiv podatek. Med drugim bodo v tem obdobju pripravili uradno slovesnost v spomin na žrtve, ki jo bo vodil španski kralj Felipe VI., je napovedala tiskovna predstavnica španske vlade Maria Jesus Montero.

Lani, v začetku leta je bilo, so bile zastave pred hotelom Negresco v Nici, ki velja za simbol glamurja francoske riviere, spuščene na pol droga. Pri 95 letih je umrla njegova lastnica Jeanne Augier, ena izmed najbolj znanih francoskih hotelirk. Več kot 60 let je vodila hotel z rožnato kupolo, ki stoji ob sprehajališču Promenade des Anglais ob Azurni obali. Med njenimi gosti so bili člani visoke družbe, slavni, bogati, ugledni. V razkošnih, unikatno opremljenih sobah so med drugimi spali člani skupine The Beatles, Salvador Dalí, brunejski sultan in Elton John, ki je hotel prikazal tudi v videu I'm Still Standing. Leta 2016 se je prav pred Negrescom zgodil teroristični napad. Hotelsko avlo so v upanju, da bodo rešili čim več življenj, spremenili v začasno bolnišnico.

Ko je gospa umrla, so zastave na pol droga spustili tudi marsikje drugod po Franciji. V znak velikega spoštovanja.
Pri nas, v skregani podalpski deželici, kjer bo epidemija »ukinjena« 31. maja, je do zdaj umrlo 108 bolnikov s covidom-19. Tudi to je grozljiv podatek. Če me spomin ne vara, je premier le enkrat ali nemara celo dvakrat javno izrekel sožalje svojcem umrlih, vladni govorec – če me le spomin ne vara – morda tudi takisto tolikokrat.

Zastave na pol droga v spomin na umrlega so znak spoštovanja; do nekaterih svetinj, v farovžih do enih, drugod, kjer je vse skupaj ločeno od Cerkve, do drugih. V Španiji so se odločili, s kraljem na čelu, za veliko spoštovanje do umrlih zaradi »pohlepnega« virusa, drugod za dolžno spoštovanje. V spomin in opomin. Pri nas pa …?

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Predstavitvene informacije