NA KOŽO

Komentar Dejana Vodovnika: Alko in koka

Lobiji so preslabotni, kadilcev marihuane pa je med pripadniki sodobne elite bore malo.
Fotografija:
Odpri galerijo

Z dogodkom Dan brez alkohola se je v Vipavi začel niz prireditev, s katerimi želi Nacionalni inštitut za javno zdravje ozaveščati javnost o škodljivih posledicah čezmernega pitja alkohola. Dogodki se bodo do 17. aprila zvrstili še drugje po deželici na alkoholni strani Alp.

Odnos do pitja alkohola v Sloveniji je treba nagovarjati celovito in sistematično, če želimo dolgoročno doseči rezultate in vzpostaviti odgovoren odnos do te tematike, je slišati. Projekt SOPA – Skupaj za odgovoren odnos do pitja alkohola v tem smislu povezuje in združuje več kot 600 strokovnjakov, v 18 lokalnih okoljih pa že poteka pilotni pristop; kar koli to že pomeni.

A kaj ko se količina popitega alkohola pri nas povečuje, še posebno med mladimi. In komu so zdaj namenjeni novi in novi antialkoholni pilotni projekti? Starim prdcem? Okorelim pijančkom, ki imajo čas, da sredi dneva prilomastijo na mestne osrednje trge in pogledajo, ali je kaj zastonj za popiti, ali spet še eni, ki spet samo nekaj pleteničijo? Kaj ko bi strokovnjaki stopili v osnovne šole in začeli projekte predstavljati mladim v šolskih klopeh?


Celovito, redno in sistematično. Dajte, no, dajte! Kaj pa če bi s takim projektom obiskovali – redno in sistematično – slovenske gostilne, kafiče, restavracije … in opominjali mlade? Ah, dajte, no, dajte. Le kateri gostinec bi pripustil protialkoholne strokovnjake k svojemu šanku?
Kanada je lani legalizirala uporabo marihuane tudi za t. i. rekreativne namene.

Debata o tem je bila pred meseci aktualna tudi pri nas, po padcu vlade Mira Cerarja pa sta v predalu ostala kar dva predloga zakona. Bo zdajšnja vlada tudi v Sloveniji uredila to področje? Ne! Lobiji, ki to zagovarjajo, so preslabotni, kadilcev marihuane pa je med pripadniki sodobne elite bore malo.

Če je hudomušno soditi po nekaterih podatkih, bo v Sloveniji prej kot marihuana dekriminaliziran kokain. Ta namreč postaja med pripadniki aktualne samozvane elite (in ne le med njimi) čedalje bolj navzoč.

Celo mednarodna raziskava, v kateri so merili količino kokaina v sanitarnih odplakah, je Ljubljano med 56 mesti uvrstila med 11 največjih kokainskih prestolnic Evrope. Navsezadnje lahko črtico povlečeš bolj zgodaj, kot popiješ enega ta kratkega. Pa tudi takrat, ko so lokali že zaprti. Redno, celovito in sistematično.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Predstavitvene informacije