NA KOŽO

Komentar Darinke Pavlič Kamien: Slepi na dopust

Po nerazumnih cenah ponujajo hotele, kampe, priveze, iščejo nove načine, kako brez truda puliti denar.
Fotografija:
Odpri galerijo

Tisti, ki ste bili te dni na hrvaški obali, ste lahko začudeni nad prijemi, ki si jih v duhu svoje turistične prihodnosti izmišljujejo naši sosedje.
Če ste tja prišli po morju, ste lahko opazili nove odtenke oholosti in pohlepa, ki ga v imenu večjega prihodka od turizma izražajo mali in veliki turistični delavci, kjer koli ste že naleteli nanje. Ne pravim, da je to povsod.


Še vedno najdete prijazne in ustrežljive posameznike, ki vam izboljšajo turistično izkušnjo. Vse (pre)več pa je takšnih, ki turizma ne dojemajo kot storitvene dejavnosti, temveč predvsem kot način, kako naivne horde prišlekov, ki kljub tradicionalno slabim izkušnjam še vedno derejo v lepo njihovo, spraviti čim bolj ob pamet in pri tem z malo truda zaslužiti.

V mesecu ali dveh za vse leto. Pri tem očitno pomaga tudi ministrstvo za morje in turizem, ki Hrvatom še ni zmoglo dopovedati, da so za uspeh turizma odgovorni vsi, pa čeprav samo na črno oddajajo svoje napol opremljene apartmaje, kuhajo slabo kavo po zakotnih kafičih ali odganjajo turiste tako, da jim brez plačila ne pustijo privezovati se za »njihove« pomole, zgrajene iz evropskega denarja.

Za to ozaveščanje so Grki in Turki potrebovali desetletja. Podatki dveh preteklih rekordnih turističnih sezon so Hrvate poslovno povsem omrtvičili. Sporočajo jim, da ne glede na to, kaj počnejo, zanimanje oddiha željnih vsiljivcev ne usahne. Pozabljajo pa, da so pomemben vzrok njihovega turističnega buma varnostna tveganja, ki Evropejce odvračajo od letovanj v mnogo bolj prijaznih in tudi cenejših krajih.

Toda nemiri in posledice grškega finančnega kaosa se umirjajo, Turčija počasi prihaja k pameti, teroristični napadi v Tuniziji so že del zgodovine. Hrvaška pa nič. Želi si butičnega turizma, a razen tisoč od narave danih otokov ter plavega morja nima kaj dosti ponuditi. Pa kljub temu po nerazumnih cenah ponuja svoje hotele, kampe, priveze, išče vedno nove načine, kako brez posebnega truda puliti denar iz žepa.

Ob tem pa marsikdaj še nesramno ravna prišleki, ki naj bi bili njeni gosti. Kako dolgo tega še ne bomo opazili? Hodimo res slepi na dopust?

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Predstavitvene informacije