NA KOŽO

Komentar Darinke Pavlič Kamien: Plačane ali iskrene izjave

Zaupanja vredni so tisti, ki odkrito sporočajo, zakaj so se spreobrnili.
Fotografija:
Odpri galerijo

Strokovnjaki z obeh strani prehranskih navad – tisti, ki spadajo med vsejede, in oni, ki so izločili meso ali celo še bolj drastično posegli v izbor hrane – nam vse pogosteje predstavljajo rezultate različnih raziskav, mnenj, opažanj o navadah enih in drugih.

Praviloma so ta sporočila povezana z vplivom hrane na zdravje, energijo, moč, zbranost in podobno. Nekateri dosledno zagovarjajo raznolikost našega jedilnika, na katerem mora imeti svoje mesto tudi meso, drugi trdijo, da je meso razlog za vrsto bolezni in da se mu je treba v prid zdravju odreči v celoti. Resnici na ljubo je marsikateremu neukemu jedcu iz teh novodobnih bitk težko potegniti pravo odločitev. Še posebno ker strokovnjake marsikdaj pošljejo v bitko interesne skupnosti, kot so podjetja s prehranskimi dodatki.


Zato številnim laikom več kot mnenje strokovnjakov pomenijo osebne izkušnje ljudi, za katere se ve, da za svoje izjave niso plačani. Zaupanja vredni so tudi tisti, ki odkrito sporočajo, zakaj so se spreobrnili in kakšne koristi imajo od tega. Minuli teden sem v Delu zasledila zgodbo o 39-letni finski avtorici štirih veganskih kuharskih knjig Virpi Mikkonnen, ki je imela na instagramu 164.000 sledilcev, njen blog v angleščini o prednostih veganskega prehranjevanja pa je veljal za biblijo gibanja za opustitev živalskih izdelkov v prehrani.

Letos je na obrazu nenadoma opazila izpuščaj, zbolela je za precej dolgotrajno gripo, opazila je, da njeni nohti postajajo krhkejši, splošno počutje pa vse slabše. Poleg tega je izgubila menstruacijo ter doživljala vročinske valove. Njena hormonska slika je kazala žensko v letih menopavze, torej kakšnih 15 let več, kot jih ima v resnici. Po posvetu se je odločila, da bo opustila veganstvo.

Danes jé raznoliko in uravnoteženo hrano, tudi tisto, za katero je včasih našla zaničljive nazive, na primer jajca, ki jih je označila za splavljene piščance. Njeno zdravstveno stanje se je po uvedbi uravnotežene prehrane hitro uredilo. Težave so izginile, tudi menstruacija se je vrnila. Je treba še kaj dodati?

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Predstavitvene informacije