NA KOŽO

Komentar Darinke Pavlič Kamien: Nenačrtovane počitnice

V nadaljnji borbi z agencijo sva dobila nadomestno destinacijo, pet zvezdic, all inclusive.
Fotografija:
Odpri galerijo

Čudovito je oditi na počitnice. Odšla sva v arabski svet. Sicer ne načrtno. Pravzaprav povsem po naključju. V resnici čisto po pomoti.
Potovalni agenciji sva že v začetku leta naročila počitnice na Kubi in zanje dobila vse potrebne papirje. Najprej račun. Po plačilu pa lep kupček informacij, da bodo počitnice čim bolj bogate, polne, brez neprijetnih presenečenj. Papirje za kubanski vizum, potovalni načrt prek Kanade, dneve, ure in minute odhodov, prihodov, urnik v nulo. Skratka vse.


Opremljena s tako celovitim paketom sva se več kot pravočasno pojavila na letališču na Dunaju in se širokega nasmeha postavila pred prijazno gospo za prijavo poleta. Toplo naju je pozdravila, se nasmehnila in vzela v roke ponujena potna lista. »Imata vizum?« je prijazno vprašala. Veselo in brezskrbno sva v duetu čivknila: »Imava!« Nasmehne se in aktivira računalnik, da bi začela postopek prijave. »Imata kanadski vizum?«

Kanadski vizum? Kakšen kanadski vizum? Od kdaj pa potrebujeva kanadski vizum? »Ali potrebujeva kanadski vizum?« jo vprašam. »Seveda, od maja lani,« je že manj prijazno odgovorila. »Ampak saj bova v Torontu samo zaradi transferja, sploh ne bova zapustila mednarodne cone,« se borim proti očitni tragediji.

»Kljub temu potrebujete kanadski vizum,« je kot severni veter zapihalo od nje. »Ne morem vaju čekirati.« In je zaprla potna lista, ju porinila nazaj in samo še dodala, da si vizum lahko pridobiva tudi po spletu, da stane sedem evrov in da je odobren v treh dnevih.

Si predstavljate, da ste spakirali za 12 dni vse, kar imate doma karibskega, se poslovili od vseh, ki so želeli slišati, da greste na Kubo, po 400 km vožnje na letališču pa ugotovite, da ste zaključili potovanje. Zagotavljam vam, da je to ena manj prijetnih situacij v življenju.

V nadaljnji borbi z agencijo sva dobila nadomestno destinacijo, pet zvezdic, all inclusive – v Dubaju. Ni ravno zeleno, vlažno karibsko okolje, a se je suho, peščeno zalivsko okolje izkazalo za odlično nadomestilo. Doživetje in razsvetljenje v vseh pogledih. Samo ne jamrajte mi več o vročinskem valu pri 35 °C. Tam bi si tega želeli.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Predstavitvene informacije