NA KOŽO

Komentar Darinke Pavlič Kamien: Manj kot nič

Zunanji minister je pravkar dobil tretjega otroka – iskrene čestitke – in razumljivo mu služba ta hip ni prioriteta.
Fotografija:
Odpri galerijo

V življenju nas ženejo naprej tako zmage kot porazi. Zmage nam dvignejo samozavest, dajo moč, nov zalet, in takrat ni sile, ki bi nas ustavila. Porazi so šola. Trpka, a v resnici najboljša šola življenja. Sprva se zdi, da gre za korak nazaj, vendar je to priložnost za razmislek, za analizo in oceno, kaj je šlo narobe, zakaj se je sfižilo, kaj je treba spremeniti. Če poraze vzamemo kot del lastnega razvoja, se po njih poberemo in ponovno zmagujemo.


Samo ena odločitev nas ne vodi nikamor. Ta pomeni pravo izgubo časa, energije, idej, dela. Če odnehamo, ne da bi v uresničitev cilja vložili vse, kar zmoremo. Odnehanje je resničen poraz. Je manj kot nič.
A ta hip se zdi, kot da je vlada odnehala, izpregla. No, saj prav zavzeto delujoče in zagnano dinamične je še nismo zaznali, a nedela ji do sedaj vendarle ni bilo mogoče očitati.

Te dni pa, kot da smo v nekem vakuumu. Zunanji minister je pravkar dobil tretjega otroka – iskrene čestitke – in razumljivo mu služba ta hip ni prioriteta; zapleta se pri drugem tiru, kjer ministrici nagaja huda konkurenca; ne premakne se niti njena tretja razvojna os, kjer se še vedno križa preveč interesov, da bi se vsaj čez kakih 10 let civilizirano vozili na Koroško; minister za zdravje kroži med zdravniki in nezdravniškim osebjem, da bi rešil naše zdravstvo, a se nikamor ne premakne; finančnemu ministru se zatika pri reševanju bančnih podrejencev, kjer vladi nasprotujejo številne institucije, tudi Banka Slovenije; odstopil je predsednik državne revizijske komisije, ker ne prenese pritiskov, ki jih je deležen, ko gre za pomembne javne natečaje in milijone, namenjene zmagovalcem; nepremičninski davek bo vlada preložila v prihodnje leto, še parlamentarci se pritožujejo, da imajo najkrajšo sejo v zgodovini in na mizi premalo predlogov zakonov, kar naj bi bil znak učinkovitega dela vlade.

Je treba zastoj pripisati pripravam na volitve v parlament EU? Ali ta prestižna tekma sme zamegliti pogled na nujne domače naloge? Pomladne utrujenosti tej še precej sveži vladi ne priznamo. Še manj pa odnehanja. To je manj kot nič. Požen'mo!

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Predstavitvene informacije