NA KOŽO

Komentar Bojana Budje: Simbol Maša

Kot vodja poslanske skupine SAB je Maša torej vodja petih državnih simbolov.
Fotografija:
Odpri galerijo

Življenje je eno samo nenehno izpopolnjevanje in učenje. Ko že mislim, da vem domala vse ali vsaj dovolj za eno samo življenje, me vedno znova preseneti kaka globokoumnost, ki dodatno razširi moja obzorja učenosti. Po zaslugi Kociprove Maše – osebno je sicer ne poznam, predvidevam pa, da je gospa bjond – od tega tedna dalje vem, kaj in kdo vse so državni simboli.


Da imamo poleg uradnih nepremičnih, kot so grb, zastava in himna ter nekaj ljudskih v podobi kake Planice, Triglava, lipe, tudi premikajoče se, celo dvonožne. Maša, za katero trdijo, da je v prostem času pravnica, zdaj pa izvoljena nadomestna predstavnica ljudstva, nas je pred nekaj dnevi iz hrama slovenske demokracije podučila, da je državni simbol tudi poslanec. Torej je ona kot vodja poslanske skupine koalicijske Stranke Alenke Bratušek vodja petih državnih simbolov. Vsaka ji čast, kapo dol! Posredno sem tako po njeni zaslugi izvedel še, da državne simbole tudi volimo, vsaj vsake štiri leta, da niso zgolj zapisani v ustavi. Koren besede vol(iti) mi je tako veliko razumljivejši.

Maša, ki se je nekateri spomnijo tudi po nazorni razlagi znamenitega fiskalnega pravila, ko je večji krog nadvse učeno in ročno tlačila v manjšega, ima bržkone pri roki tudi razlago, kaj je to indijansko poletje. Omenjam ga, ker je te dni pač aktualno. Vremenologi sicer pravijo, da sega najstarejši znani zapis tega izraza že v leto 1778, ko ga je za opis vremena v New Yorku uporabil francoski pisatelj John de Crevecoeur.

Šlo naj bi za obdobje nadpovprečno toplega vremena sredi ali pozno jeseni, ko so dnevi sončni, nebo modro in brez oblakov, noči pa hladne. Po tej razlagi mora indijansko poletje obvezno slediti hladnemu obdobju ali celo prvi zmrzali, dnevna temperatura pa mora kak dan zlesti vsaj nad 21 Celzijevih stopinj. Vremenar Branko Gregorčič domoljubno dodaja, da je izraz indijansko poletje zgolj populistično uvožen z one strani Atlantika, saj da premoremo pod Alpami lep staroslovenski pojem babje poletje. Če verjamete ali ne, uporabljajo ga celo naši kockasti sosedje.

Ali indijansko ali babje? Državni simbol Maša se bo menda izjasnila šele po zastavljenem poslanskem vprašanju, kam za vraga so se izgubili kavbojci. Po refrenu pesmi Čukov bi namreč morali biti z indijanci.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Predstavitvene informacije