Komentar Bojana Budje: Novica

Še nekaj časa se bo sleherni pristanek katerega letala na brniškem letališču prebiral kot imenitna novica.
Fotografija:
Odpri galerijo

V običajnih časih seveda ni nobena novica, da na letališče prileti letalo. Kot ni novica, ko pes ugrizne človeka. Še kako imenitno pa se bere, če človek iz tega ali onega razloga šavsne mrcino. A minule dni se je imenitno bralo tudi, da je na brniškem aerodromu pristal pravi pravcati frčoplan. Ker jih doslej tam ni bilo, saj je virus na intenzivno nego spravil tako letalstvo kot svetovni turizem. Priključena na respirator čakata na negotovi izid zdravljenja.


Tačas pa nam državni statistični urad sporoča, kako lepo nam je bilo še pred nekaj meseci. Na vsaj eno zasebno potovanje se je lani odpravilo kar 1,17 milijona Slovencev, skupaj smo opravili okoli 4,3 milijona privatnih potovanj. V tujini smo poprečno porabili 102 evra na dan, skupni enodnevni izdatek se je ustavil pri 189 evrih. Ni slabo. Celo z našo Adrio smo lani še leteli, vsaj nekaj mesecev v 2019. do njenega bridkega konca. Kajti danes se po njej pretežno sprehajajo kriminalisti, te dni so bile opravljene hišne preiskave pri onih, ki so poskrbeli za njen propad. Gre kajpak za vodilne osebke, sumijo jih poslovnih goljufij, zlorab položaja, tudi tatvin, saj so pokradli vse, celo dolarje iz trezorja v pisarni, izginila je fotografska oprema ter še kaj. Predvsem pa je izginila Adria z vsemi letali, piloti, stevardesami.

Nekdaj naša dika in ponos. Spomnim se časov, ko je vsakoletno samo v Bruselj prepeljala 3800 državnih uslužbencev, vsak od njih je imel v žepu povratno karto. Poleg tega so takšni in drugačni državni aparatčiki prek Adrie pokupili še kakih 3500 vozovnic za druge polete po Evropi, vsaj petstokrat pa so odfrčali tudi na druge celine. Kajpak za naš denar. Zase zastonj, brezplačno.

Korupcija se je na Adrio vselej lepila. Tudi takrat, ko jo je vodil mladec, ki ni razločeval potniškega letala od tovornega.
Sedaj na Brnik prihajajo Hrvati. Croatia Airlines bi imela na pogorišču Adrie drugi dom. Za čase, ko bomo spet leteli. Če bomo. Dotlej pa bomo večinsko potovali po cestah pod nebom naše ljube Slovenije in lepe njihove. Da bi kdaj znova opravili 4,3 milijona zasebnih potovanj letno, zaenkrat ni misliti. Še kar nekaj časa se bo sleherni pristanek katerega letala na brniškem letališču prebiral kot imenitna novica.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Predstavitvene informacije