Komentar Bojana Budje: Baldrijan

Srčno upam, da bomo na 16. maja dan svobodni, da bo virus premagan.
Fotografija:
Odpri galerijo

Danes je prvič z nami nova priloga, spočeta dobesedno čez noč, poimenovali smo jo Baldrijanko. Ker tudi farmacevti priznavajo, da zel baldrijan pomirja, sprošča, deluje blagodejno. In takih naj bi bilo tudi premierno dodanih 8 strani, namenjenih družinam; žogobrcar Cimerotič alias Cime bi rekel, da posebej otrokom in njihovim staršem. Proti svoji volji so ujeti med stene stanovanj, hiš. Hočeš nočeš se jim dogajajo stiske, malodušja, apatije, prepiri, Baldrijanko je tu, da jih prežene, da pomaga odgnati dolgočasje, da se ure ne vlečejo kot dnevi.


Srčno upam, da bomo na 16. maja dan svobodni, da bo virus premagan. Zakaj 16. maj? Takrat je mednarodni dan družin, ki so te čase na svoji najhujši preizkušnji doslej. Vemo, da je družina osnovna celica človeške družbe, četudi jo lahko umestimo tudi v živalski ali rastlinski svet. Suhoparna šolska definicija uči, da so zanjo značilni skupno bivanje, ekonomsko sodelovanje in reprodukcija.

Da vključuje odrasle obeh spolov, med katerimi najmanj dva vzdržujeta družbeno priznano seksualno razmerje, in enega ali več otrok, lastnih ali posvojenih, ki živijo skupaj. Po novem je družina lahko tudi skupnost istospolnih. Kjer je ona on in on ona. Kjer naravne danosti niso primarne. A kakršne koli že so, so prav vse družine te tedne obsojene na nenehno sobivanje, so skupaj podnevi in ponoči, praktično 24 ur. Vsaj velika večina njih. Zdravniške in še katere so žrtvovane na drug način.

Dosedanje družinske navade so spremenjene, vrednote so na srečo ostale. Lahko bi rekel, da je namazan kruh padel na marmelado. In smo, kjer smo. Skupaj z ostankom sveta. Kot se to često dogaja v zgodovini, se je tudi zdajšnjim celo trem generacijam porušilo upanje, utvara, da se njim slabe stvari kar tako ne morejo zgoditi. Pa so se. Tako kot so se pripetili Atila, kuge, stoletne vojne, Napoleon, Hitler, ne nazadnje globalna gospodarska kriza, čaščenje ničevosti. Pa še kaj bi se našlo. In za piko na i seveda ta prekleti koronavirus.

Ne moremo si izbirati ne dneva rojstva ne kdaj ter kako bomo živeli. Če nam država ni všeč, je ne moremo vsi zapustiti. Sedaj je niti ne moremo. A le zakaj bi jo?! Domovina je ena, nam vsem dodeljena, in eno življenje in ena smrt. Ta domovina se sedaj bori za naša življenja. Pomagajmo ji in rešili bomo sebe, družino!

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Predstavitvene informacije