NA EKS

Kolumna Tomaža Miheliča: Vsa pamet spodnje glave

Pošiljanje spolnih organov je za številne moške ekvivalent pozdravu.
Fotografija:
Odpri galerijo

V Nemčiji poteka velika propagandna akcija, v kateri znane osebnosti opozarjajo na problematiko spletnega spolnega nasilja nad ženskami. Gre za vse pogostejši pojav, ko moški brez vsakršnega povoda pošiljajo svoje korenjake v zasebnih sporočilih na družabnih omrežjih. To je postal že vsakdan, kljub temu da prejemnice opolzke vsebine pošiljateljev ne izzivajo, še manj pa prosijo za njihove intimne fotografije. Pred tovrstnimi plenilci niso varne niti Slovenke.

Da gre za globlji problem, potrjuje dejstvo, da se perverzneži zavestno spravljajo tudi na mladoletna dekleta. Nenehno nagovarjanje k seksu je postal način izražanja frustracij, z lahkim dostopom pa se je široka paleta družabnih platform spremenila v nekakšen lunapark izprijencev. Izraz dick pic oziroma fotografijo nabreklega penisa si lahko razlagamo kot neposredni poziv k spolnemu aktu, brez odvečne romantike in poglabljanja v odnos. Nekaj nemških zvezdnic se je odločilo, da izpostavijo to nemoralno in agresivno dejanje, ki številnim dekletom povzroča travme, saj tovrstni eksplicitni prizori ne gredo zlahka iz spomina. Najbolj grozno pri vsem skupaj je to, da si ženske zaradi pogoste frekvence opolzkih slikovnih sporočil dano situacijo razlagajo kot nekaj, na kar se morajo privaditi. Namesto da bi zadevo prijavile, o tem raje molčijo ali se celo vdajo izprijenim pošiljateljem, s čimer postanejo idealne tarče.

Niti sanja se jim ne, da jih na drugi strani čakajo izkušeni manipulatorji, ki jih z nekaj preverjenimi triki zvabijo v zanko in jih zavedejo, da tudi same pošljejo kakšno nespodobno fotografijo. S tem se zapletejo v igro seksualnega izsiljevanja. Prijatelj se mi je pohvalil, da znajo biti ženske še večje packe od moških, in mi predlagal eksperiment, v katerem bo dokazal svoj prav. Z nekaj sporočili bo pridobil njihovo zaupanje, in še preden bi se pogovor razvil, bo že dobil sliko njene rožice. Želel je namreč razvrednotiti moje prepričanje, da se tehnike komunikacije z mednožjem v glavnem poslužujejo dedci. Ob tem je seveda pozabil na dejstvo, da ženske same skoraj nikoli ne bodo začele pogovora s sliko svoje monike in da se ta pojav ne imenuje zgolj slučajno po moškem spolnem organu. Pri vsem skupaj gre za precej podobno situacijo, kot so je ženske deležne na ulici. Od njih se namreč pričakuje, da morajo nemudoma, ko zapustijo dom, nekomu ugajati in biti na voljo za vsak komentar ali neprimerno opazko, ki prileti.

Za moške je to zgolj kompliment, vljuden pozdrav, zanje pa je naslanjanje nad njihovim videzom eno navadno nadlegovanje. V resnici gre za past, kajti če jim ženska ne odgovori na provokacijo, jo ozmerjajo, da je vzvišena, domišljava, kakor hitro pa se odzove, je to za moškega signal, da je na razpolago. In tako so se stari filmski prizori z ulic New Yorka, kjer gradbeni delavci žvižgajo za lepotico in jo obmetavajo z nespodobnimi komentarji, preselili na instagram ali facebook, kjer je smetišče spolnih fantazem sluzavcev, ki razmišljajo zgolj s spodnjo glavo. Zato se nikar ne obotavljajte, ampak udarite nazaj. Javno razkritje in blokiranje spornih profilov sta ta trenutek edino protiorožje, da si zagotovite mir, saj je za lastnike družabnih omrežij oglaševalski profit še vedno bolj pomemben od varnosti uporabnikov.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Predstavitvene informacije