NA EKS

Kolumna Tomaža Miheliča: Učinek sestradanega ega

Biti primoran ukvarjati se sam s sabo je najtežja naloga, še posebno če rezultati niso vidni na tehtnici ali fotografijah.
Fotografija: FOTO: K. E.
Odpri galerijo
FOTO: K. E.

Spodobi se in pravično je, bi rekel gospod s prižnice, da se v starem letu poslovimo od neljubih navad in si zadamo višje, boljše cilje, da v naslednjih dvanajstih mesecih postanemo najboljša verzija samih sebe. No, tega sicer še nisem slišal iz svetih, duhovniških ust, ampak je pa vsaj dobra prispodoba tistemu, k čemur bi nas morali spodbujati pastirji biblijskih naukov. A pustimo cerkvene (ne)dostojanstvenike, ti so imeli dovolj pozornosti ob nedavnem božičkovanju. Zdaj smo na vrsti mi in naše želje, za katere se bomo trudili, da jih kar se da izpolnimo.

Nekateri si bodo zadali, da 1. januarja prekinejo svoje dolgoletno tvegano vedenje. Konec bo kajenja, nažiranja, popivanja, pretiranega zapravljanja, stikanja po telefonih, posesivnih odnosov, skratka nastopila bo era čistosti in zveličanja. Ljudje bodo brneli od zagnanosti in vneme, da bi postali boljši, lepši, pametnejši, kajti prehod v novo leto ima posebno čarobnost, nekakšno nadnaravno moč, ki iz nemogočega naredi mogoče. Vse, kar potrebujete, je le, da dovolj globoko verjamete v zaobljube, in že boste čudežno shujšali, očistili telo vseh toksinov, katrana, ljubosumja, privoščljivosti, napuha, zlobe. Jaz sem pred leti dejansko preizkusil, kako delujejo zaobljube, in namesto stradanja svojega suhi južini podobnega telesa na dieto postavil svoj ego.
Biti primoran ukvarjati se sam s sabo je najtežja naloga, še posebno če rezultati niso vidni na tehtnici ali fotografijah. Niti rentgenska slika in ultrazvok jih ne bosta pokazali. Učinek shujšanega, celo sestradanega ega se ne vidi z očmi, ampak se ga občuti. Medsebojni odnosi postanejo znosnejši, število izbruhov jeze, histerije, panike se drastično zmanjša, čeprav je pot do spoznanja, da se resnično ni vredno sekirati za vsako malenkost, trnova. Predvsem moraš doumeti, da nimaš vedno prav in da tvoja resnica ni edina možna razlaga določenega problema. Sprva boste imeli podobno odvajalno krizo, kot jo čutijo odvisniki od heroina, saj vam bo prežemalo drobovje ob vsakem soočenju z vašim novim jazom. Občutek boste imeli, da se ne poznate več, da to niste vi, ponoči se boste zbujali premočeni, s simptomi globoke menopavze. Vaš jezik bo pogrizen do krvi, ker se boste pred vsakim nepotrebnim besednim dvobojem utišali tako, da boste dobesedno zagrizli vanj. Prsti na rokah bodo otopeli, saj vam ne bo več treba odgovarjati vsemu, s čimer se ne strinjate na družabnih omrežjih, forumih in spletnih straneh.
Nenadoma boste imeli toliko prostega časa, da vas bo popadla prehodna anksioznost, ker ne boste vedeli, kam s sabo. Vse to se bo odvijalo le v vaši glavi, za okolico pa boste postali nekaj čisto novega. Gledali vas bodo, kakor da ste se vrnili z očiščevalnega popotovanja po Indiji, da ste se pomladili, polepšali, morda celo obiskali lepotnega kirurga. Komplimenti, da ste videti odlično kot še nikoli poprej, vas bodo sprva osupnili, a se boste nanje zlahka privadili, saj veste, da ste morali za rezultat pošteno garati.

Svoj ego ste toliko shirali, da je končno zažarela vaša prava podoba, vaša ultimativna osebnost, ki si bo lahko privoščila kakšen grešni obrok, trenutek slabosti oziroma izpad, ampak to bo le kratek test trdnosti, nekakšna frontalna motnja, da vas opomni, kako dober je občutek, ko se imate pod kontrolo. Pa srečno!

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Predstavitvene informacije