TEDEN MODE

Kolumna Tomaža Miheliča: Slovenska moda ima moda

Fotografija: Ljubljanski teden mode je zadovoljil raznotere okuse z novimi kolekcijami, postavnimi modeli ter različnimi oblikami teles. FOTO: Jure Makovec
Odpri galerijo
Ljubljanski teden mode je zadovoljil raznotere okuse z novimi kolekcijami, postavnimi modeli ter različnimi oblikami teles. FOTO: Jure Makovec

Za nami je že deseta edicija največjega slovenskega praznika mode, ki v naše glavno mesto dvakrat na leto zvabi oblikovalce iz vse balkanske regije. Tokrat sta se LJFW, kot mu krajše rečejo, pridružili še gostji iz sosednje Avstrije in Madžarske, s svojim strokovnim očesom pa so na pisto poškilili tudi predstavniki svetovno priznanih magazinov, kot so Vogue, Kaltblut in Joys.
Kljub številnim preprekam, s katerimi se vedno znova srečujejo organizatorji, in polenom, teh se je v dekadi nabralo že za celo ozimnico, je dogodek prerasel domače ognjišče in postavil novo platformo našim ter tujim ustvarjalcem v tej razgibani industriji. Biti del fashion weeka je čast in odgovornost, zlasti pa moraš imeti dovolj kondicije, da zdržiš ta divji tempo.

Kot agent Immortal Models sem z njimi že od začetka, saj so naše manekenke in manekeni s profesionalnim pristopom ustvarili veliko zaupanje in si prislužili ekskluzivnost v nošenju kreacij vseh sodelujočih oblikovalcev. In tako se vsakič znova po brvi sprehodijo že uveljavljeni modeli pa tudi kakšni novi obrazi.

Posebnost tokratne izvedbe je bila pogumna odločitev, da se poleg klasičnih manekenk predstavijo še tiste z malce večjimi konfekcijskimi številkami. In naravnost navdihujoče je bilo v zaodrju opazovati sinergijo med vitkimi dekleti in baročno zaobljenimi ženskami, kako so se skupaj pripravljale na začetek revij. Nihče se ni spotikal ob kilograme, besedi suh in debel so zamenjali prisrčni komplimenti, nasmeški in spodbude. Ustvaril se je odnos, kakršen bi moral vladati nasploh v družbi, kjer ni pomembna oblika telesa, ampak posameznikova vsebina.

Skupino manekenk z oblinami so sestavljale članice gibanja I'm all women z ustanoviteljico Natašo Mernik na čelu ter tekmovalke šova The Biggest Loser Slovenija. S slednjimi sem se družil dan pred nastopom, ko sem jih učil manekenske hoje v visokih petkah in v njih še dodatno vzbudil samozavest, da so lepe tudi s kakšno kilco viška. Zelo zagreto so zagrizle v izziv in ga opravile z odliko, zato so si ob vsakem sprehodu po dolgi beli brvi prislužile aplavz.

Pod velikim šotorom sredi ljubljanskega Trga republike je zavladala posebna atmosfera, kakor da se je zgodilo nekaj prelomnega. In se tudi je, saj še nikoli prej nismo imeli priložnosti videti toliko različnih postav na tako prestižnem dogodku. S tem je slovenski teden mode postavil še en mejnik in dokazal, da imajo pogum in moda za razbijanje predsodkov o stereotipih, povezanih s telesom. Štiridnevno rajanje se je na krilih čarobnega vzdušja v nabito polnem prizorišču bliskovito izteklo in snovalci že kujejo nove načrte za jesensko izvedbo nadaljevanja tradicije.

Predstavitvene informacije

Predstavitvene informacije