KOMENTAR

Kolumna T. Miheliča: Pomladanski gonitis in druge tegobe

Dekolteji se bohotijo kakor na stežaj razprta polkna na idiličnih alpskih kočah, namesto kravjih zvonov pa nam v ušesih odzvanja brenčanje žuželk in tipov, ki si kot bahati čmrlji ogledujejo cvetove, iz katerih bi srkali nektar.
Fotografija: Pa kaj potem, če vas daje pomladansko razganjanje. Če se boste pretirano držali nazaj, vas bo kvečjemu bolela hrbtenica. FOTO: guliver/GETTY IMAGES
Odpri galerijo
Pa kaj potem, če vas daje pomladansko razganjanje. Če se boste pretirano držali nazaj, vas bo kvečjemu bolela hrbtenica. FOTO: guliver/GETTY IMAGES

April je že pokazal svojo deževno muhavost, a kljub temu nas prebujanje najbolj čutnega letnega časa že žgečka po občutljivih delih telesa. Ne mislim na nadležne alergije, ki silijo v nos, ampak na pregovorno sinergijo med pomladanskim brstenjem narave in človeško nagajivostjo.

Dejansko je nekaj na tem, ko rokice in nogice pokukajo izpod debelih zimskih bund in plaščev ter se ne zbudijo le zvončki in trobentice, ampak tudi naši hormončki. Ljudje v trenutku postanemo bolj razposajeni, pogledi švigajo vse naokoli in popadejo nas občutki naslade. Brstijo drevesa, brsti med nogami, buhti in kipi na vse strani, cvetijo trave, dehtijo rožice in feromončki napolnijo ozračje.

Ližejo se že prvi sladoledi, odlična krinka za pošiljanje skritih signalov, posedanje na klopcah parkov ali vzdolž Ljubljanice pa nam daje upanje, da bomo naleteli na kakšno simpatijo. No, tudi kak težak nam lahko prekriža pot, neposrečena sorta, ki se je ne da iztrebiti, podobno kot rečnih podgan oziroma nutrij. A pustimo nepridiprave, raje se osredotočimo na slikovitost pomladanske evforije.

Dekolteji se bohotijo kakor na stežaj razprta polkna na idiličnih alpskih kočah, namesto kravjih zvonov pa nam v ušesih odzvanja brenčanje žuželk in tipov, ki si kot bahati čmrlji ogledujejo cvetove, iz katerih bi srkali nektar. Zavzeto se posvečajo oblikovanju svojih teleščkov, da bodo ob toplejših dneh lahko razkazovali svoje nabrekle muskule. Dekleta pa okopavajo gredice in trenirajo svoje nožice, ki bodo v kopalkah na plaži burile domišljijo. Poleg pomladanskega čiščenja nas popade tudi nekakšen pomladanski gonitis.

Le kdo ne sanjari o tem, da bi se zaljubil takrat, ko se ptički ženijo, in sveže zatreskan zakorakal poletnim avanturam naproti. Navdihnjeni smo za nova poznanstva, spletanje tesnejših vezi in prav spodbudno je, ko veš, da so pred tabo vroči meseci, ki jih boš lahko preživel v dvoje. Tudi samski stan je lepši, če okoli nas vse diši in mrgoli, na koncu koncev so v odličnem izhodišču, da se zagledajo vanjo ali vanj.

Pomladanske ljubezni, za koga kup kiča in osladnosti, za druge pa ena sama neizmerna uživancija. Obenem je ta prebujajoči se letni čas nevarno obdobje za prevare, kajti statistični podatki pričajo, da se ravno zdaj odvija največ skokov čez plot, zato dame nataknite nagobčnike svojim partnerjem in jih ne spustite z verige, obenem pa pazite, da vam ne bo spodrsnilo in boste padle na kakšno stoječo sladico.

Če se zgodi, nič hudega, le zažvižgajte si nagajivo različico naše zimzelene, ki pravi, zakaj čakali bi na maj, ko pa smo lahko poredni zdaj.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Predstavitvene informacije