NA KOŽO

Kolumna Roka Tamšeta: Evropa in nogomet

Kombinacija nogometa in evropske mentalitete pomeni poslovni, športni in življenjski uspeh.
Fotografija:
Odpri galerijo

Šport, zabava, industrija, ideologija, religija, obsesija, način življenja. Vse to in še več predstavlja nogomet, ki že dolgo velja za najpomembnejšo postransko stvar na svetu, po svetovnem prvenstvu v Rusiji pa je ta že tako povsem globalni šport pridobil še več razsežnosti. Toda ne prehitevajmo tistih najbolj evforičnih oznanil, češ da je v hokejsko zapriseženi Rusiji nogomet nenadoma postal del narodovega genetskega zapisa, kar je razglasil sam šef svetovne nogometne družine Gianni Infantino.

Kaj takšnega se ne more uresničiti v obdobju enomesečnega turnirja, kakor nogomet leta 1990 v Združenih državah Amerike z mundialom ni mogel bistveno premakniti te igre z žogo navzgor po lestvici najbolj priljubljenih športov v Severni Ameriki. In spomnimo se dolgoročnih učinkov največjega turnirja v Južni Koreji in na Japonskem leta 2002 ter v Južni Afriki leta 2010.

Azijske in afriške izbrane vrste še vedno ne morejo priti blizu polfinalu SP, čeprav se pri njih v nogometu dela na sodoben in vse bolj študiozen način, dokazano pa premorejo veliko talenta in genetsko danih sposobnosti, da vzgojijo vrhunske nogometaše. Vseeno pa se je z drugačno mentaliteto težko približati tradiciji in know-howu z evropske scene, ki prednjači tako na klubski kot reprezentančni ravni. Izkušnje in močna vpetost nogometa v vsakdanje življenje so namreč tiste, ki ta šport naredijo za zelo prepoznan del nacionalne identitete. Res pa je, da je povsod po svetu nogomet velik biznis, čeprav ni lokalnih uspešnežev.

V Sloveniji smo se po osamosvojitvi spopadli z dediščino slabe podobe nogometa kot balkanskega športa, s katerim se ukvarjajo samo čefurji, trenerski in menedžerski šarlatani ter lovci na lahke in hitre zaslužke. No, takšno dojemanje smo v dobrih dveh desetletjih v glavnem premagali, ob hrvaški evforiji smo se celo ponovno tesno povezali z južnimi sosedi. Zato, ker nogomet predstavlja tudi tovarištvo, povezanost, solidarnost, ljubezen in morda celo del demokracije, čeprav pri vodenju ekipe ta ravno ne pride v poštev.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Predstavitvene informacije