TV-ODVISNICA

Kolumna Miše Teršek: Razkrite milijardne napake

Fotografija: Tadej Pogačar, Rafal Majka in Matej Mohorič med 25. Dirko po Sloveniji, v Kamniku, 16. junija 2018.
[Pogačar Tadej,Mohorič Matej,Majka Rafal,kolesarstvo,kolesarji,etape,Dirka po Sloveniji,šport,športniki]
Odpri galerijo
Tadej Pogačar, Rafal Majka in Matej Mohorič med 25. Dirko po Sloveniji, v Kamniku, 16. junija 2018. [Pogačar Tadej,Mohorič Matej,Majka Rafal,kolesarstvo,kolesarji,etape,Dirka po Sloveniji,šport,športniki]

Nobena skrivnosti ni, da imamo gledalci načeloma raje lahkotnejše vsebine, urniki so naporni, televizija pa v večini primerov služi predvsem za sprostitev. Zakaj bi morali še ob gledanju malih zaslonov napenjati možgane, menijo številni. Žal se ta miselnost odraža tudi v tem, da nas posledično politika zanima vse manj, kljub temu da prav politika vpliva na pomembne odločitve v državi. A televizijska vsebina, o kateri boste informirani v naslednjih vrsticah, je dokaz, zakaj je dobro pogledati tudi kakšno resnejšo TV-oddajo, saj bomo sicer le stežka rešili težave v naši državi, obenem pa z ignoriranjem tovrstnih vsebin izginejo ključni podatki, ki jih potrebujemo, da si oblikujemo mnenje in zavzamemo stališče do stvari, ki se tičejo vseh nas. Nadvse pohvalno je, da je nacionalna televizija vsake toliko še sposobna ustvariti kakšen preiskovalen novinarski presežek, kljub temu da želi sicer večinoma konkurirati programu komercialnih televizij, ki promovirajo predvsem trivialne resničnostne šove.

Novinarka TV Slovenija Mojca Pašek Šetinc se je lotila problema sanacije slovenskih bank in že ta besedna zveza pri povprečnem gledalcu najbrž vzbudi negativna čustva in bo raje preklopil na drugorazredne zvezde, ki plešejo ali počnejo kaj drugega. In to čeprav gre za milijarde našega (davkoplačevalskega) denarja. In pri denarju, kot pravijo, se vse konča.
»V interesu javnosti razkrivamo številne tajne dokumente,« je v uvodnem nagovoru povedala Mojca Pašek Šetinc. Dokumentarni film Brezno, ki je sledil in za katerega je Pašek Šetinčeva napisala tudi scenarij, se gleda kot kakšna hollywoodska kriminalna serija. Žal pa je resnična. In žal se ne dogaja v ZDA, temveč pri nas.

V dokumentarcu so strokovnjaki, priče in drugi komentatorji razkrili, da je cenitev vrednosti naših bank potekala mimo vseh pravil, z namenom, da bi bilo na slabo banko preneseno premoženje čim bolj razvrednoteno. Celotno operacijo je narekovala Evropska komisija, ki je pri tem obšla vrsto slovenskih zakonov. Kot je razvidno iz dokumentarca, je še posebno nenavadno potekalo vrednotenje nepremičnin. Te so ocenjevali tuji cenilci, ki so se po Sloveniji vozili z Googlovimi zemljevidi in sploh niso vedeli, kaj počnejo – nepremičninam so več kot razpolovili dejansko vrednost.

Ekonomist Jože P. Damijan že na začetku dokumentarca opozori, da gre za zgodbo, v kateri ni nobenih pozitivcev, saj so vsi enako krivi. Žal ima prav. A nihče od njih ni za svoje napake, ki so imele za Slovenijo katastrofalne posledice, nikoli odgovarjal.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Predstavitvene informacije