Kolumna Miše Terček: Tarča kot kriminalka

Če je bil v prvi Tarči junak in žvižgač Ivan Gale, smo prejšnji teden dobili že novega.
Fotografija: Na tokratni Tarči sta se soočila tudi prvi slovenski žvižgač Ivan Gale in minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek. FOTOGRAFIJI: RTV SLOVENIJA
Odpri galerijo
Na tokratni Tarči sta se soočila tudi prvi slovenski žvižgač Ivan Gale in minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek. FOTOGRAFIJI: RTV SLOVENIJA

Oddaja Tarča na TV Slovenija iz tedna v teden postaja najbolj priljubljena serija v državi, saj se gleda kot kriminalka, predvsem pa razkriva vso bedo slovenske politike in korupcijo, ki vlada v najvišjih krogih oblasti. Zato bi v tokratni TV-kolumni težko pisali o čem drugem kot o drugem delu te oddaje. Vsak uspešni hollywoodski film pač terja nadaljevanje, in tako je tudi Tarčina »franšiza« o dobavi zaščitne opreme dobila serialko. »Kaj o posredovanju pravijo politiki in funkcionarji?


Bodo tokrat pristojni stopili pred kamere in javnosti pojasnili svojo vlogo pri postopkih naročanja in nakupov?« so se spraševali ustvarjalci oddaje v napovedniku. A namesto jasnih odgovorov iz njihovih ust smo dobili tragikomedijo. Gledalci pred malimi zasloni smo lahko zgolj nemočno opazovali, kako se glavni akterji izmikajo direktnim vprašanjem in nas vrtijo okoli enih in istih floskul, čeprav jim vpleteni, novinarji in strokovnjaki dejstva in dokaze predstavljajo črno na belem. Čeprav je afera globoka in skrb vzbujajoča, vlada še vedno stoji in noben minister ni odstopil.

No, tokrat sta v goste končno privolila priti tudi minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek in minister za obrambo Matej Tonin in poskrbela za niz izjav, ki se te dni (t)rolajo po spletnih družabnih omrežjih. V oddaji Tarča so teden dni prej razkrili pričevanja in dokumente o vmešavanju predstavnikov ministrstva za gospodarstvo v posel za dobavo mask in ventilatorjev družbe Geneplanet pa tudi pritiske politikov, kot sta Marjan Podobnik in Lojze Peterle, za posle nekaterih manjših podjetij. V zadnji Tarči pa so se soočili glavni akterji – Ivan Gale, Zdravko Počivalšek, Matej Tonin in Jelka Godec iz stranke SDS.

V Tarči so razkrili, da so se na ministrstvu za gospodarstvo odločili za nabavo ventilatorjev, ki jih je posebna zdravstvena skupina označila kot zadnjo možno izbiro, poleg tega pa so najdražji. Kljub negativnemu mnenju strokovnjakov, s katerim so bili na ministrstvu za gospodarstvo seznanjeni, so z družbo Geneplanet sklenili pogodbo mimo stroke. Geneplanet, kot poroča Tarča, ventilatorjev ni dostavil v predvidenem času, pogodbo pa so nato naknadno podaljšali.

Če je bil v prvi Tarči junak in žvižgač Ivan Gale, smo prejšnji teden dobili že novega. To je zdravnik dr. Rihard Knafelj, ki je prav tako pokazal pogum in se javno izpostavil s svojim strokovnim znanjem. Je namreč eden od članov strokovne skupine, ki je preverjala ustreznost medicinskih pripomočkov. Med drugim je dejal, da je naročeni medicinski ventilator ocenjen kot neprimeren za predihavanje bolnikov, ki potrebujejo nadzorovano predihavanje zaradi okužbe z novim koronavirusom.
Na tokratni Tarči sta se soočila tudi prvi slovenski žvižgač Ivan Gale in minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek. FOTOGRAFIJI: RTV SLOVENIJA
Na tokratni Tarči sta se soočila tudi prvi slovenski žvižgač Ivan Gale in minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek. FOTOGRAFIJI: RTV SLOVENIJA

Knaflja, enega od večjih strokovnjakov na tem področju, je minister Počivalšek, ki je v nastopu v oddaji večinoma ponavljal ene in iste besede ter se vrtel v krogu, označil za strankarskega zdravnika. Ko zmanjka argumentov, pač nastopi diskreditacija. A sprašujemo se, ali po vsem tem, kar smo slišali in videli, kdo Počivalšku sploh še verjame.

V oddaji je v zagovor povedal, da je šlo za krizne razmere, v katerih so nenehno poslušali o stiski zdravstvenih delavcev. Pravi, da so zagotovili dovolj respiratorjev, da ljudje v Sloveniji ne umirajo. »Izpolnil sem nalogo zagotovitve zaščitne opreme. Če bi poslušali druge, še do božiča ne bi dobili te opreme,« je zatrdil. O podpisu pogodbe je večkrat ponovil, da so vse podpisali na zavodu za blagovne rezerve, s čimer je s prstom pokazal na Ivana Galeta, ki se je v oddaji dobro držal in ni nasedal na provokacije, temveč je odgovarjal jasno in operiral s podatki.

Počivalšek je šel celo tako daleč, da je voditeljici Eriki Žnidaršič sporočil, da »niso odkrili nobene afere«. Gospodarski minister je večkrat dejal tudi, da podatki, ki jih predstavljajo v oddaji Tarča, niso točni, obrambnega ministra Tonina pa je najbolj skrbelo, da opere dobro ime svoje mame, na kar mu je voditeljica odgovorila: »Pustimo zdaj vašo mamo.«

Nekaj kritik je po oddaji letelo tudi na voditeljico Eriko Žnidaršič, češ da bi se morala na takšno ekskluzivo bolje pripraviti in od sogovornikov zahtevati jasnejše odgovore ter jim ne pustiti blebetati po svoje. Tako smo gledalci žal zamudili kar veliko priložnosti, da bi odgovorne postavili pred dejstva. Še posebno jo je skoraj brez prask odnesla Jelka Godec, o kateri smo nato lahko v drugih medijih brali, da je bila ujeta s prsti v marmeladi. Morda bi pri tovrstnih zahtevnih bitkah v studiu Erika Žnidaršič potrebovala pomoč katerega izkušenejšega kolega ali kolegice. V hiši na RTV bi ji najbrž z veseljem kdo priskočil na pomoč.
Slovenija je dobila novega junaka, zdravnika Riharda Knaflja.
Slovenija je dobila novega junaka, zdravnika Riharda Knaflja.

Druga kritika pa leti na slabo odločitev vodilnih na TV Slovenija, da niso tako vroče tematike enostavno podaljšali. V televizijsko razvitejših državah bi pač TV-program absolutno prilagodili najpomembnejši tematiki v državi in enostavno povozili naslednje oddaje. A pri RTV Slovenija so se odločili ostati zvesti načrtovanemu terminu ne glede na izredne razmere in visoko gledanost. V takšnih primerih mora biti televizija leta 2020 prilagodljiva in sposobna hipnih odločitev, ki se morajo prevesiti v korist gledalk in gledalcev oziroma v tem primeru celo državljank in državljanov. Tako bi imela tudi voditeljica oddaje več časa za vprašanja, gostje oziroma politiki pa manj časa za sprenevedanje.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Predstavitvene informacije