NA EKS

Kolumna Miše Terček: Seinfeld

Najboljši scenariji so tisti, za katere se zdi, da so nastali spontano. In tega se Jerry Seinfeld dobro zaveda.
Fotografija: Bilo je nekoč v devetdesetih – Seinfeld ostaja ena od najbolj gledanih TV-serij vseh časov. FOTO: Nbc
Odpri galerijo
Bilo je nekoč v devetdesetih – Seinfeld ostaja ena od najbolj gledanih TV-serij vseh časov. FOTO: Nbc

Petinšestdesetletni Jerry Seinfeld je po vsej verjetnosti najbolj prodoren televizijski komik devetdesetih let prejšnjega stoletja. Med letoma 1989 in 1998 je snemal kultno humoristično sitcom serijo Seinfeld, v kateri je igral tudi glavno vlogo. Pravzaprav je na neki način igral samega sebe, zato so se gledalci z njim lahko poistovetili. Lahko bi rekli, da je na neki način iznašel nov žanr, po katerem so se zgledovali vsi nadaljnji sitcomi, a pozneje ni skoraj nihče več dosegel Seinfeldovega nivoja sarkazma in cinizma, ki ju je spretno uporabljal za prikazovanje banalnosti povsem vsakdanjih situacij. Nekateri deli serije Seinfeld so postali tako rekoč legendarni in se za vedno zasidrali v sodobno zgodovino ameriške (pop)kulture. Zaradi uspeha omenjene serije je leta pozneje veliko pozornosti dobila tudi mokumentarna nanizanka Curb Your Enthusiasm, ki jo je ustvaril ter v njej tudi zaigral nepozabni Larry David, sicer soavtor Seinfelda. A to je že druga zgodba.

Jerryju Seinfeldu se je to, da je postal nekakšen kralj sodobne televizijske humoreske, obrestovalo na mnogo načinov. Eden od njih je bil ta, da je postal nesramno bogat in začel zbirati tudi avtomobile. Pod svojo hišo v New Yorku si je dal zgraditi večnadstropno podzemno garažo, ki je opremljena z najsodobnejšo tehnologijo, ki mu omogoča, da si na zaslonu izbere, kateri avto bi rad tisti dan odpeljal na cesto. Zgolj garaža ga je stala skoraj dva milijona ameriških dolarjev, kolekcija avtomobilov, ki je v njej, pa je tako impresivna, da bi jo težko ocenili. Lahko vam povemo, da je v njej več kot 20 avtomobilov znamke Porsche, med njimi tudi takšni, ki so vredni več kot milijon. Za povprečnega zemljana so to, seveda, nepredstavljive številke, za Jerryja Seinfelda, čigar serija je do danes zaslužila že več kot štiri milijarde dolarjev, sam Jerry pa je težak slabo milijardo, pa je to najbrž zgolj drobiž.

Pri njegovih avtomobilih pa smo se ustavili zato, ker so ga prav ti navdihnili, da se je po desetletjih čakanja končno vrnil na male zaslone. Ker je bil vedno pred časom in vizionar, je tudi tokrat presodil, da se ne bo vrnil na klasično televizijo, temveč na internetno. Najprej se je leta 2012 lotil sodelovanja s platformo Crackle, pozneje oziroma lani pa se je pridružil največjemu spletno-televizijskemu koncernu Netflix. In tako že enajst sezon snema terensko pogovorno-dokumentarno oddajo Comedians In Cars Getting Coffee (Komedijanti v avtomobilih gredo na kavo), v kateri je v zadnjih letih gostil številna znana imena, predvsem iz sveta komedije, denimo Ellen DeGeneres, Davida Lettermana, Chrisa Rocka, Jaya Lena, Jona Stewarta, Billa Burra, Jimmyja Fallona, Kevina Harta, Jima Carreyja, Billa Maherja in celo takratnega predsednika Baracka Obamo. Serija, ki je pri kritikih in občinstvu naletela na številne pozitivne odzive, bazira na tem, da Jerry za svojega gosta izbere določen avtomobil, s katerim se nato pripelje pred njegovo hišo in ga odpelje v mesto na kavo. Zdi se, da vse skupaj poteka zelo spontano, v resnici pa gre za skrbno napisan scenarij, ki ne dopušča naključij, Seinfeld je namreč znan perfekcionist in tudi vprašanja, ki jih zastavlja, vedno pretkano pripeljejo do želene teme. Moramo se zavedati, da se Seinfeld, četudi je morda tako videti na prvi pogled, v tako obsežne projekte ne bi spuščal zgolj zaradi dolgčasa ali pomanjkanja denarja.

Nova oziroma enajsta sezona oddaje, ki jo je Netflix v celoti ponudil pred kratkim, ponuja dvanajst epizod, med njimi pa najbolj izstopata intervjuja z genialnim britanskim komedijantom Rickyjem Gervaisom, ki je bil tako dober, da so ga razdelili kar v dva dela, ter intervju z igralcem Eddiejem Murphyjem, ki ga boste videli v luči, kot ga niste vajeni.

Če pričakujete serijo v slogu originalnega Seinfelda, ki vas bo nasmejala do solz, se motite. Humor v oddaji Comedians In Cars Getting Coffee je veliko bolj umirjen in prefinjen ter manj zbadljiv, nekatere šale pa potrebujejo nekaj minut razmisleka, da dozorijo. O tem, kako genialne so nekatere Jerryjeve domislice, pričajo tudi odzivi gostov, ki določenih stavkov, ki jih izreče Seinfeld v popolnoma vsakdanjem pogovoru, kar ne morejo pozabiti. Najboljši scenariji so pač vedno tisti, za katere se zdi, da so nastali popolnoma spontano. In tega se Jerry Seinfeld še kako dobro zaveda.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Predstavitvene informacije