NA OKO

Kolumna Miše Terček: Revni milijonar

Za vse je krivil politike, vseeno pa se jim bo v njihovi igri očitno pridružil!
Fotografija: Ivica Todorić v svojem dvorcu Foto: RTV SLO
Odpri galerijo
Ivica Todorić v svojem dvorcu Foto: RTV SLO

Pretekli teden skoraj nismo mogli mimo četrtkove pogovorno-informativne oddaje Tarča na TV Slovenija, kjer so v napovedniku obljubljali, da bodo razkrili načrte, kako narediti Mercator spet slovenski in kako posledično deset tisoč zaposlenih in več tisoč dobaviteljev ne bo prepuščenih usodi hrvaškega Agrokorja.

A tisto, kar nas je – gledalke in gledalce – najbolj vleklo pred televizorje (in, da ne bo pomote, tudi pred telefone in druge mobilne naprave), je bila novica, da bo pred nacionalkino kamero v ekskluzivnem pogovoru stopil Ivica Todorić, nekdanji prvi mož Agrokorja, kupec Mercatorja in sodno preganjani hrvaški tajkun, ki so mu prijatelji plačali kar milijon evrov varščine, do so ga oblasti izpustile iz zapora.


Seveda nas je zanimalo, kaj ima povedati, saj je bila že napoved naše javne televizije senzacionalistično začinjena, ko so povedali, da je Todorić posebej za njih odprl vrata družinskega dvorca, ki se razprostira na 55.000 kvadratnih metrih, čeprav naj bi bil, kot trdi sam, trenutno brez vsega. No, z izjemo te luksuzno opremljene šest milijonov evrov vredne nepremičnine (toliko v dvorcu namreč znaša njegov del, saj si jo delijo štirje lastniki), saj so mu preostalo premoženje zaplenili in prodali. Tako vsaj trdi sam. A pojdimo od začetka.

Da smo dočakali intervju, smo se morali ponovno prebiti skozi neskončno pingpong debato, ki jo je vodila Erika Žnidaršič in v kateri so se politiki in svetovalci glede Mercatorja, ki so ga že nekajkrat zafurali, trudili biti bolj papeški od papeža in bolj nastopaški od Donalda Trumpa, s svetlo izjemo Luke Mesca, ki je edini deloval, kot da je v ta pogovor padel z lune. Čakali smo in čakali, da bo prerekanja konec, nato pa je le nastopil veliki trenutek, ko je voditeljica napovedala intervju s Todorićem. In res se je zgodil – kamere so kazale velika pompozna vrata, grajski vrt in ogromen dvorec, primerljiv s tistimi, v katerih živijo hollywoodski zvezdniki.

Slovenski tajkuni so proti Todoriću amaterji, me je prešinilo. TV Slovenija je sicer lahko posnela le del zunanjosti in sobo, v kateri je novinar Žan Dolajš opravil intervju. Soba je delovala starinsko kičasto, muzejsko.

Občutek, ki smo ga imeli ob gledanju intervjuja, pa je bil zelo poptevejevski in planettevejevski, torej nič kaj značilen za nacionalko. A pri Tarči smo zadnje čase vajeni vsega, zato se s tem niti nismo ubadali. Dokler ni začel novinar zastavljati presenetljivo lahkih vprašanj, ki so sogovorniku, ki je v svoji sobi v obleki in kravati sedel kot kakšen prestolonaslednik, ponujala izvrstno podlago, da se slovenski javnosti predstavi kot nedolžna žrtev grde politične zarote.

Človek bi mu, če ne bi poznali ozadja zgodbe, takole na prvo žogo kar verjel. Povedal je, da ima stroške in da mu trenutno ni lahko živeti, da pa bo vrnil tisti milijon, ki so mu ga prijatelji posodili za varščino, da njegov delež v tem dvorcu res ni majhen (omenjenih šest milijonov evrov), da pa moramo razumeti, da je to vseeno malo proti temu, kar je nekoč imel, saj je bil najbogatejši človek na tem območju. Novinar ga je vprašal, kaj se je zgodilo z njegovim helikopterjem, otoki, pa je Ivica odgovoril, da so prodali tudi njegovo jahto in si razdelili zaslužek, ter z roko pokazal, češ da so si to dali v žep. Najbrž je mislil na politike, saj je za sodne postopke okrivil hrvaško vlado, in trdil, da je obtožen za stvari, s katerimi nimam popolnoma nič.
Ivica Todorić v svojem dvorcu Foto: RTV SLO
Ivica Todorić v svojem dvorcu Foto: RTV SLO

Potem je sledil še ta šok. Za vse je krivil politike, vseeno pa se jim bo v njihovi igri očitno pridružil! »Ustanovili bomo novo stranko. Verjamemo, da bomo takoj zmagali in osvojili parlamentarno večino,« je dejal Todorić. V tistem trenutku smo se zavedeli, da je danes mogoče prav vse. Tovrstni ljudje, proti katerim tečejo resni postopki, bi se morali, glede na to, koliko škode so naredili, skriti v najtemnejši kot, a kot pravi narcisoidneži bodo svojo podobo še naprej ponujali na ogled prek medijev in poskušali celo priti v hram demokracije ter prevzeti vodenje države.

Ko smo se po intervjuju vrnili v studio TV Slovenija, so za trenutek obmolknili celo gostje v Tarči, ki naj bi pokomentirali prispevek, a so raje nadaljevali reševanje sveta in Mercatorja. No, vsaj navidezno. Kaj so si ob tem mislile številne trgovke in trgovci iz tega nekdanjega ponosa slovenskega gospodarstva, lahko zgolj ugibamo. Kot tudi, kaj so si taisti Mercatorjevi delavci in delavke mislili, ko so gledali razkošno domovanje Ivice Todorića in poslušali njegove odgovore.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Predstavitvene informacije