Kolumna Miše Terček: Intervju namesto Tarče

Na prvi pogled se je zdelo, da je to pametna poteza, seveda, saj gre za dolgoletno novinarko, ki ima izkušnje tako na televiziji kot tudi na časopisu.
Fotografija: Intervju je vodila novinarka Tanja Starič. FOTOGRAFIJI: RTV SLOVENIJA
Odpri galerijo
Intervju je vodila novinarka Tanja Starič. FOTOGRAFIJI: RTV SLOVENIJA

Prejšnji teden je med gledalkami in gledalci kar nekaj nejevolje povzročila novica, da bo namesto oddaje Tarča na sporedu TV Slovenija intervju s predsednikom vlade Janezom Janšo. Ne nazadnje gre za novinarsko oddajo, ki nato v živo sooči tudi glavne akterje afer, ki jih preiskuje. In gledalci so jo zaradi afere o spornih vladnih nakupih zaščitnih mask vzeli za svojo, dala pa nam je tudi novega »junaka ljudskih src« in žvižgača Ivana Galeta, ki je imel toliko poguma, da je o poslih spregovoril pred kamero.


No, Tarča je, kot smo v tej rubriki že pisali, nato čez noč postala najbolj gledana informativna oddaja v Sloveniji in nekakšen simbol razkrivanja ozadja nepravilnosti, ki se dogajajo v politiki. Oddaja pa je obenem opozorila še na nekaj drugega, in sicer da kljub temu, da živimo v dobi interneta, televizija še zdaleč ni mrtva, saj ima prav nacionalna televizija dovolj sredstev, da lahko ekipi novinarjev omogoča nemoteno raziskovalno delo. Zadaj za voditeljico oddaje Eriko Žnidaršič, ki je najbolj izpostavljena in je zato postala sinonim za Tarčo, namreč stoji skupina novinarjev, ki podatke in zgodbe, ki se nato odvijajo pred našimi očmi, spretno raziskuje, pridobiva, prečiščuje in analizira.

Nič čudnega, da so bili gledalci nato nejevoljni ob novici, da bo Tarča tokrat odpovedana in da bo isti termin pripadel premierju Janši, za njim pa bo na sporedu še pogovor z opozicijo. Torej, če smo pri Tarči vajeni, da politike razkrivajo, jim bodo zdaj na TV Slovenija delali reklamo, si je mislila večina ogorčenih gledalcev, ki so svoje mnenje izražali predvsem na družabnih omrežjih. V ta namen so nekateri pozivali celo k bojkotu, in sicer tako, da naj bi ob 20. uri zvečer (torej čas predvajanja intervjuja) protestno izklopili televizijske sprejemnike.

Intervju je vodila novinarka Tanja Starič. FOTOGRAFIJI: RTV SLOVENIJA
Intervju je vodila novinarka Tanja Starič. FOTOGRAFIJI: RTV SLOVENIJA

A intervju, če je izveden tako, kot je treba, torej kritično in novinarsko ostro (in intervju s politikom je lahko zgolj takšen, še posebno na javni televiziji, ki jo gledalci z RTV-prispevkom podpiramo, da svoje delo opravlja dobro in profesionalno), ni nujno, da izpade promocijski, propagandni. No, gledalci bi bili najbrž veseli, da bi se z Janšo pogovarjala Erika Žnidaršič, ki je zaradi nedavnih oddaj Tarča postala simboličen trn v peti aktualni vladi, a vodstvo RTV Slovenija (teorij zarot, kdo se je odločil, je bilo v teh dneh malo morje, a držali se bomo dejstev) se je odločilo, da bo v »ring« s premierjem poslalo njeno bolj izkušeno kolegico Tanjo Starič, ki jo gledalci poznamo denimo iz informativne oddaje Odmevi.

Na prvi pogled se je zdelo, da je to pametna poteza, seveda, saj gre za dolgoletno novinarko, ki ima izkušnje tako na televiziji kot tudi na časopisu. A nismo si mogli pomagati, da ne bi pogrešali ostrejših vprašanj in lucidnejših odzivov na nekatere predsednikove odgovore. Nekaj je v tem intervjuju enostavno manjkalo. Že na začetku. Pred stavbo RTV Slovenija so se namreč zaradi Janše zbrali protestniki, ki so opozarjali na to, da jim ni všeč, da je namesto Tarče na sporedu intervju s predsednikom vlade. Res je, da jih ni bilo nekaj tisoč, a bilo jih je dovolj, da bi jih voditeljica lahko omenila že na začetku – to bi bilo namreč dobro izhodišče, torej vprašanje, ali je premier opazil protestnike, ki kolesarijo okoli stavbe, v kateri sta.

Saj se kar nismo mogli znebiti slike iz TV Dnevnika kakšen teden prej, ko je bilo prispevka deležnih celo okoli deset podpornikov vlade, ki so se na motorjih pripeljali pred RTV Slovenija. Dobro, priložnost zamujena, smo si mislili. A tudi pozneje je pogovor potekal dokaj dolgočasno, tudi pri temah, za katere smo pričakovali, da bo novinarka zahtevala konkretna pojasnila in ne bo popuščala, so tako rekoč kar letele mimo. Treba se je, seveda, zavedati, da je v enournem pogovoru težko obdelati vsa področja, ki si jih tisti, ki pogovor vodi, zada, a vseeno bi raje videli, da bi se intervju potemtakem osredotočil le na nekaj tistih najpomembnejših tem, ki državljanke in državljane v tem težkem obdobju najbolj zanimajo.

Premier Janez Janša je v četrtek nastopil v najbolj gledanem terminu ...
Premier Janez Janša je v četrtek nastopil v najbolj gledanem terminu ...

Žvižgača Ivana Galeta niti omenila nista, Tarčo pa sta komaj oplazila.
»Razkritje o nabavi mask je zelo pretreslo javnost, to obvladajo bolje kolegi iz Tarče. Preiskujejo zgodbo tudi vse pristojne institucije v državi. Pri nakupu mask je prišlo zdaj do spremembe, v novem valu bi jih kupovali sami zavodi. Ko pogledate nazaj – je bila napaka, da so bili pri nakupih posredniki?« je vprašala Tanja Starič.

»Možnosti sta bili dve – ali se plačujejo avansi in se veliko nabav ne realizira, denarja pa ne dobiš nazaj ali pa se pogodbe sklepajo s tistimi, ki lahko sami plačajo avanse. Na začetku, ko je kazalo, da bomo plačevali avanse, ste nas na veliko kritizirali,« ji je odgovoril Janša. »Pa saj so bili potem tudi avansi – za respiratorje,« je dodala. Premier pa: »Ne, ni jih bilo. Samo na začetku za nekaj pogodb. Za maske, saj je glavni del te opreme osebna zaščitna oprema, to sta bili le dve možnosti. Ko se pogovarjam s kolegi po Evropi, se tisti, ki so plačevali avanse, danes ukvarjajo s tožbami, kako jih dobiti nazaj. Tudi države, kot sta Nemčija, Francija.« In nato smo bili že hitro pri naslednji temi ...

Škoda. Intervju s predsednikom vlade je žal redka priložnost.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Predstavitvene informacije