TV KRITIKA

Kolumna Miše Čermak: Intervju z Melanio

Čas je, da ji priznamo, da se v tej ne ravno lahki službi drži prekleto dobro.
Fotografija: Prva dama ZDA med prvim samostojnim intervjujem FOTO: ABC
Odpri galerijo
Prva dama ZDA med prvim samostojnim intervjujem FOTO: ABC

Melania Trump je zaradi okoliščin, ker je pač poročena s predsednikom ZDA Donaldom Trumpom, čez noč postala najslavnejša Slovenka na svetu. Ker je prva dama najmočnejše države na svetu, so vanjo uprte vse oči sveta, kar zna biti tudi sila neprijetno, saj ima zvezdniški status.

Zasebnosti tako rekoč nima več in o tem, ali vse bonitete, vpliv in denar to odtehtajo, lahko le ugibamo. Kot lahko zgolj ugibamo o tem, ali je kot ptica v zlati kletki. Namigovanja o njenem odnosu z ameriškim predsednikom je veliko. Preveč. Kot tudi o tem, ali ji sploh pusti do besede oziroma ali ji ameriški politični vrh pusti imeti mnenje in ga tudi javno izražati.

Če je kaj vidno iz medijev, je to, da je Melania, ali vam je všeč ali ne, dobra mama svojemu sinu, saj je do njegove pravice do zasebnosti izjemno zaščitniška. Mnogi so menili, da ne bo kos nalogi prve dame ZDA, a z vsakim novim dnem se kaže, da se v tej vlogi pravzaprav presneto dobro znajde in da tudi verbalno ni tako šibka, kot so mnogi politični komentatorji pričakovali. Za ženske v politiki vedno veljajo dvojna merila, saj moških kolegov nihče ne ocenjuje, kaj imajo oblečeno, kakšno barvo kravate so nosili na ta ali drug obisk, ženska pa bo takoj v nemilosti modne policije že zaradi neposrečenega vzorca na obleki ali čevljev z visoko peto. Nič kaj prijetno in nič čudnega, da se morajo nato ženske v moško dominiranem svetu dvakrat toliko truditi in dokazovati kot njihovi kolegi. Ni fer, res ni, zato je prav, da rečemo bobu bob.


Melania Trump se je od nastopa funkcije ameriške prve dame izogibala intervjujev. Ali je bila to njena želja ali navodilo Trumpove administracije, niti ni pomembno in se s tem ne bomo ukvarjali. Vse ob svojem času. In ta čas je prišel pred dobrim tednom, ko je v tej vlogi dala svoj prvi veliki intervju. Zaupala ga je ameriški televizijski mreži ABC, ki ima dolgoletno tradicijo, saj obstaja že od leta 1943 in velja, poleg NBC in CBS, za enega od treh nekabelskih in nespletnih velikanov ameriške televizije.

Pogovor pa je opravil z več emmyji nagrajeni TV-novinar Tom Llamas, ki vodi informativno oddajo World News Tonight in se posveča predvsem politiki. Zanimivo, da je Melania privolila v intervju prav z njim, saj je na zadnjih ameriških predsedniških volitvah poročal o republikanskih kandidatih, tudi o Donaldu Trumpu, ki je Llamasu namenil nekaj pikrih besed, ko ga je vprašal, koliko denarja nameni za dobrodelne namene. Že ta podatek bi nam lahko dal vedeti, da je Melania več kot sposobna odločati o svoji usodi, sama, brez pomoči in nasvetov moža.

Intervju za ABC News, posnet med njenim obiskom v Keniji, predvajan pa malo kasneje, je bil postavljen v za prvo damo dokaj nevsakdanje okolje, saj smo lahko v ozadju občudovali divjino, zelenje, naravo, sogovornika pa sta sedela zunaj na terasi. Zagorela Melania je delovala samozavestno in bolj sproščeno kot sicer, na sebi je imela rožnato šminko in neformalno zgoraj odpeto belo srajco, lase pa spuščene. Vprašanja niso bila lahka. Niti za najbolj izkušene politike.

Llamas se ni izognil ničemur in jo je direktno vprašal o marsičem, tudi o gibanju #MeToo, saj se je tudi predsednik ZDA znašel med obtoženimi spolnega nadlegovanja. Melania je odgovarjala umirjeno in premišljeno ter poudarila, da morajo biti ženske slišane in da se tudi s svojim sinom pogovarja o spoštovanju do žensk. Je pa v nadaljevanju dodala, da morajo biti v primeru obtožb o spolnem nadlegovanju tudi trdni dokazi. Llamas je med intervjujem v navzočnosti Melanie izpostavil, da je v intervju privolila brez dogovorjenih vprašanj in brez omejitev, kar pomeni, da se je dobro zavedala, da bodo lahko tematike tudi neprijetne.
Prva dama ZDA med prvim samostojnim intervjujem FOTO: ABC
Prva dama ZDA med prvim samostojnim intervjujem FOTO: ABC

Nato jo je vprašal, ali je Trumpova domnevna nezvestoba kaj vplivala na njen zakon, na kar je odgovorila, da to ni njen fokus, saj je najprej mama in prva dama ter da se z govoricami ne ukvarja, čeprav razume, da te pomagajo pri prodaji časopisov in revij. Llamas je nato zastavil podvprašanje, ali je bila zaradi teh govoric vsaj prizadeta. Sledila je zanimiva nekajsekundna pavza, ob kateri je Melania pogled usmerila vstran in po kratkem razmisleku odvrnila, da ni vedno prijetno, da pa sama ve, kaj je res in kaj ni. Poudarila je tudi, da je zelo močna in da ve, kaj so njene prioritete. O tem ne dvomimo. Izpadla je suvereno in prepričljivo.


Morda najbolj prepričljivo do zdaj. Kot da je poštekala, kako se je treba vesti v politiki, in kot da se je končno zavedla, da njen glas tudi nekaj šteje. In to ne malo. Na koncu koncev je prva ženska v Ameriki. Še najmanj smo ji verjeli, ko je z nasmeškom povedala, da rada živi v Beli hiši, a svojega moža bo pač podpirala do konca.
Llamas je proti Melanii izstrelil vse, kar je imel, vse, kar smo jo tudi mi, ki nimamo dostopa do nje, želeli vprašati, in prva dama ZDA je preizkušnjo prestala uspešno. Brez pomoči in zaščite moža. Sama. Čas je, da ji priznamo, da se v tej ne ravno lahki službi drži prekleto dobro.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Predstavitvene informacije