NA KOŽO

Kolumna Mihe Šimnovca: Beli cirkus

Za Ilko Štuhec trditev, kar te ne ubije, te le okrepi, še kako drži.
Fotografija:
Odpri galerijo

Ko je Tina Maze po skoraj dveletnem premoru in večtedenskem pregovarjanju z odgovornimi pri Smučarski zvezi Slovenije (SZS), ki je dvignilo obilo prahu, na predlanski Zlati lisici vendarle sklenila uspešno športno pot, jih niti med strokovnjaki ni bilo malo, ki so menili, da so se s tem za lep čas končali tudi uspehi slovenskega alpskega smučanja. Na srečo belega cirkusa na sončni strani Alp so se zelo motili, kajti na nove podvige naših junakov belih strmin ni bilo treba dolgo čakati.

Pogosto muhasto Črnjanko je nadvse dostojno nasledila pogosteje nasmejana Ilka Štuhec, ki se je na v nedeljo končanem svetovnem prvenstvu v Åreju ovenčala z zlato lovoriko v smuku. Mimogrede: ta disciplina v smučarsko najbolj razvitih državah velja za kraljevsko. Tako je 28-letna Mariborčanka v šampionskem slogu ubranila, pardon, osvojila drugi zaporedni naslov svetovne prvakinje v smučarski formuli 1 po St. Moritzu 2017.

Če vemo, kakšno kalvarijo je morala spet prestati, da se je po hudi poškodbi kolena, zaradi katere je izgubila vso prejšnjo sezono, pobrala z dna in se znova zavihtela na svetovni vrh, ima njen uspeh seveda še večjo vrednost. Neustrašna Ilka je vajena vsega hudega. Zanjo trditev, kar te ne ubije, te le okrepi, še kako drži.

A če je Štuhčeva kljub vsem težavam spadala v najožji krog favoritinj, status vroče kandidatke za kolajno si je prismučala z odličnimi nastopi v tej zimi, pa delnice njenega reprezentančnega kolega Štefana Hadalina, ki je v slovensko zakladnico žlahtnih kovin senzacionalno prispeval srebrno kolajno iz alpske kombinacije, niti približno niso kotirale tako visoko. Seveda so mu šle na roke okoliščine, kot so skrajšan smuk ter prva startna številka in z njo najboljša proga v slalomu, toda 23-letni Vrhničan jih je mojstrsko izkoristil.

Če k Ilki in Štefu prištejemo še vrhunskega veleslalomista Žana Kranjca, četrtouvrščenega z lanskih OI v Pjongčangu in pred dnevi petouvrščenega na SP v Åreju, ki bo ob nadaljnjem takšnem delu prej ali slej svoj veliki trenutek dočakal tudi na velikem tekmovanju, ter mlajši rod smučark z Meto Hrovat na čelu, prihodnost slovenskega smučanja nikakor ni črna. Ne, beli cirkus bo kljub drugačnim napovedim še lep čas navduševal tudi na sončni strani Alp.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Predstavitvene informacije