Kolumna Mateja Lahovnika: Subvencija za dopust doma

Turizem v Sloveniji vse od osamosvojitve ni bil tako odvisen od domačih gostov, kot bo letos.
Fotografija:
Odpri galerijo

Slovenija po uspešni omejitvi epidemije počasi prehaja v novo normalnost. Eden izmed največjih izzivov bo oživiti turistično panogo, ki je trenutno še na mrtvi točki. Slovenijo je lani obiskalo kar 4,5 milijona tujih turistov. Letos bo seveda obisk in s tem turistični priliv bistveno nižji.


Turizem v Sloveniji vse od osamosvojitve ni bil tako odvisen od domačih gostov, kot bo letos. Vlada bo verjetno podprla domači turizem tudi tako, da bo namenila voucher v vrednosti 200 evrov vsakemu polnoletnemu davkoplačevalcu Slovenije za dopust doma. Teh 200 evrov ni mišljenih namesto regresa, ampak poleg njega. To pomeni, da bodo do voucherja v višini 200 evrov upravičeni vsi polnoletni davkoplačevalci.

Tako bi država dodelila neposredno subvencijo domačim gostom za nakup turističnih oziroma gostinskih storitev v Sloveniji. Skupni znesek subvencije za dopustovanje doma bi znašal okrog 320 milijonov evrov, a bi se pomemben del tega denarja vrnil v proračun v obliki različnih dajatev. S tem bi država neposredno spodbudila domačo potrošnjo in močno pomagala domačemu turizmu.

To bi bila tudi priložnost za domače ponudnike storitev, da spet navdušijo domače goste za dopustovanje ob domačih jezerih, kot sta Bled in Bohinj, ter rekah, kot so Kolpa, Soča, Savinja in Nadiža. V zadnjih letih so se turistični delavci pogosto preveč zanašali na tuje goste. Marsikdo se še spomni, kako so na Bledu nekateri pozivali domače goste, naj na vrhuncu poletne sezone ne delajo gneče, ker je že tako ali tako preveč tujcev.
Letošnjo turistično sezono bomo reševali prav domači gosti.

Države so namreč pri odpiranju meja previdne in jih odpirajo tam, kjer to koristi domačemu gospodarstvu. Avstrija bo najprej odprla mejo z Nemčijo, od koder prihaja precej turistov, in pozneje s Slovenijo, kamor odhajajo njihovi turisti. Hrvaška je prav tako prednostno odprla zahodno mejo, da omogoči priliv turistov, kolikor jih pač bo.

Lanskih skoraj šestnajst milijonov prenočitev je v Sloveniji seveda nemogoče ponoviti. Po drugi strani je letošnja sezona priložnost, da turistični delavci spet prepoznajo velik pomen domačih gostov.

Predstavitvene informacije

Predstavitvene informacije