NA EKS

Kolumna Lare Paukovič: Ariana Grande in pop prihodnosti

Arianina Thank u, next je pomembna še zato, ker je Ariana v glasbo uspešno prelila univerzalno izkušnjo milenijcev.
Fotografija: Arianina nova glasba označuje prestop v njeno zrelejšo ustvarjalno dobo in novo dobo v popu.
Odpri galerijo
Arianina nova glasba označuje prestop v njeno zrelejšo ustvarjalno dobo in novo dobo v popu.

Za mlado pop zvezdnico Ariano Grande je težko obdobje. Maja 2017 je samomorilski napadalec na njenem koncertu v Manchestru ubil 22 ljudi. Dogodek jo je tako prizadel, da se je za nekaj časa umaknila, podpiral pa jo je njen takratni fant, raper Mac Miller. Z Macom sta imela zapleteno razmerje, zaznamovano z njegovo zlorabo drog, in letos spomladi sta se prav zaradi tega sporazumno razšla, glasbenica pa je našla novo ljubezen in kmalu zaročenca, komika Peta Davidsona.
Arianina nova glasba označuje prestop v njeno zrelejšo ustvarjalno dobo in novo dobo v popu.
Arianina nova glasba označuje prestop v njeno zrelejšo ustvarjalno dobo in novo dobo v popu.

A namesto da bi ji javnost čestitala, ker se je osvobodila toksične zveze, so začele v njeno smer leteti obtožbe Macovih oboževalcev, da ga je pustila v trenutkih, ko jo je najbolj potreboval. Vse skupaj se je še stopnjevalo, ko je Mac septembra letos umrl zaradi prevelikega odmerka drog. Morda je bil kriv pritisk, morda pa Ariana še ni prebolela Maca in ji je to postalo jasno šele ob njegovi smrti – kakor koli, nazadnje se je mesec zatem razšla še s Petom.

Toda v ozadju travmatičnih dogodkov je počasi nastajala Arianina nova glasba, ki označuje prestop v njeno zrelejšo ustvarjalno dobo, pa tudi novo dobo v popu. Sodobne pop pevke so pogosto v jeznem dialogu s preostalim svetom, pa naj bodo to bivši fantje, ljubimci ali sovražniki (prva mi na pamet pade Taylor Swift in njena pesem Look what you made me do, ki so jo mnogi dojeli kot obtoževanje vseh, ki so ji v karieri kdaj naredili krivico), Ariana pa se je preusmerila k notranjemu dialogu in prepoznavanju lastnih čustev.
Maja 2017 je samomorilski napadalec na njenem koncertu v Manchestru ubil 22 ljudi.
Maja 2017 je samomorilski napadalec na njenem koncertu v Manchestru ubil 22 ljudi.

Najprej je poleti izšel album Sweetener, ki je že bil označen za pop album leta, Ariana pa ima v rokavu še enega asa: album Thank u, next, ki ga napoveduje skladba z istim imenom. Ravno ta jo je dokončno ustoličila kot eno vodilnih pop zvezd svoje generacije: ne samo da je pravzaprav pevka z odličnimi glasovnimi sposobnostmi, tudi v času hudih osebnih pretresov ji je – tako zasebno kot v glasbi – uspelo ohraniti trdnost in dostojanstvo.
Thank u, next je varljiv naslov: na prvo žogo bi ga lahko razumeli kot zasmehovanje bivših fantov. Hvala lepa, ta ni bil v redu, naslednji. Vendar pa je Ariana pesem zastavila drugače: kot himno ljubezni do sebe. Bivše fante v pesmi sicer omenja, a jih ne žali, na obdobje z vsakim od njih pa gleda pozitivno in se zahvaljuje za lekcijo, ki se jo je od njega naučila – kar je v pop glasbi velik korak naprej.

Sicer ni bil do zdaj v nagovarjanju svojih bivših ali sedanjih ljubezni nihče tako neposreden kot Ariana, a pevka se zaveda, da živi v dobi družabnih omrežij, kjer so zveze javne, sploh pa če si zvezda z maso sledilcev. Če so itak vsi vedeli, da je bila s Petom Davidsonom ali Macom Millerjem, zakaj ne bi tega omenila še v pesmi? Tudi ljubezenski petkotnik Bella Hadid-The Weeknd-Selena Gomez-Justin Bieber-Hailey Baldwin je bil na primer še kako javen, vsi so spremljali, kdo komu kaj komentira, se spraševali, katere pesmi je The Weeknd posvetil Seleni in katere Belli, katere Selena Justinu, Justin Hailey itd.


Ariana se teh igric ne gre, ker se ji niti ni treba. Vse bivše nagovarja z imenom, hkrati pa od njih ničesar ne zahteva in jim ničesar ne očita, tako kot kdo od zgoraj omenjenih zvezdnikov. Justin Bieber se v skladbi Friends, ki jo je domnevno namenil Seleni, sprašuje, ali sta lahko še naprej prijatelja, Selena pa v Back to you – vsaj tako misli večina – poje, kako bi se spet vrnila k Bieberju. To nepotrebno dramo »kdo je koga« je Ariana pustila za sabo – osredotoča se predvsem nase. »Nič omalovaževanja, samo ljubezen, hvaležnost, sprejemanje, iskrenost, odpuščanje in rast,« je zapisala na twitterju, ko je napovedovala pesem.

Arianina Thank u, next je pomembna še zato, ker je Ariana v glasbo uspešno prelila univerzalno izkušnjo milenijcev »šel/šla sem skozi vrsto razmerij, a nobeno ni bilo pravo«, kljub bolečini, ki jo je to prineslo, pa je še vedno odprta za ljubezen. Ker serijska monogamija počasi zamenjuje monogamijo za vse življenje, je zelo pomembno, da se zavedamo, da ni nujno, da stvari trajajo za vedno, ampak da ti tudi odnosi, v katerih ostaneš kratek čas, lahko marsikaj dajo. Poleg tega se Ariana ne boji samskega življenja – med vrsticami pesmi nam sporoča, da se veseli, da bo nekoč spoznala človeka, s katerim se bo poročila in z njim ostala, vendar pa se mora zdaj osredotočiti na grajenje razmerja s sabo. In to je sporočilo, ki ga je pop ta trenutek potreboval.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Predstavitvene informacije