NA EKS

Kolumna Gašperja Lubeja: Dvorezen meč

Verjetno je tiha voda Marjan izkoristil čas za iskanje kandidatov, ki bodo presenečenje na evropskih volitvah.
Fotografija: Bi Šarec dal košarico liberalnima prijateljema, če bi mu ankete kazale deset odstotkov? FOTO: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Bi Šarec dal košarico liberalnima prijateljema, če bi mu ankete kazale deset odstotkov? FOTO: Jože Suhadolnik

»Miro Cerar in Alenka Bratušek bi morala že pred novim letom sforsirati oblikovanje skupne liste ali pa se o njej dogovoriti sama. Tako pa dopuščata, da tempo narekuje Šarec.« Tole sem zapisal pred enim mesecem, a sta bila nekdanja predsednika vlad še kar naprej naivno potrpežljiva. Sestanek treh liberalnih strank o skupnem nastopu na evropskih volitvah bi moral biti po prvotnem scenariju že decembra lani. Zdaj je jasno, da je Marjan Šarec ves ta čas kupoval čas. Do trenutka, ko sta Miro in Alenka ta teden z dolgimi nosovi sporočila, da jima je Marjan dal košarico.

Čeprav nas želi diplomirani dramski igralec prepričati, da ni prevzeten in da mu javnomnenjske ankete, v katerih je poletel v nebo, nič ne pomenijo, jaz vstopnice za to predstavo ne kupim. Lahko obrnemo logiko: bi Šarec dal košarico liberalnima prijateljema, če bi mu ankete kazale deset odstotkov? Ne verjamem.

Njegova igra v nedeljski predstavi, ki se bo 26. maja odvila na voliščih, se lahko konča z aplavzom. Verjetno je tiha voda Marjan v teh dveh mesecih izkoristil čas za iskanje kandidatov, ki bodo presenečenje na listi za evropske volitve. Brez prepoznavnih kandidatov in močne mobilizacije volivcev na volitvah, ki so pred petimi leti pritegnile borih 25 odstotkov volilnega telesa, ni mogoče doseči dobrega rezultata.

Šarčeva logika ponižanja Cerarja in Bratuškove je jasna. Predvsem Šarčev predhodnik je potonil v javnomnenjskih raziskavah v območje nedoseganja volilnega praga. Poleg tega je bil Cerar med predsedniki strank nekako na vrsti za klofuto, potem ko so svoje dobili najprej Luka Mesec (imenovanje rasista Damirja Črnčeca), Alenka Bratušek (odstrel Ne joči Marka Bandellija) in nato še Dejan Židan (žrtvovanje jagenjčka Dejana Prešička).

Predsednik vlade verjetno računa, da se bo Alenki in Miru zapletalo pri nalogi, ki bi jo morala že opraviti, ne glede na to, da pogajanja s Šarcem do srede niso bila zaprta – dogovoru o skupni listi. Skratka, rezervni scenarij bi moral biti že na mizi, razčistiti pa bi morala tudi že z igralcem, ki igra v ozadju in ima tudi dobre sposobnosti preračunavanja – Karlom Erjavcem.
Zviti Karl, ki se spretno izogiba Šarčevim klofutam s potrpežljivo taktiko neizstopanja na politični sceni, je že pred tedni dejal, da je odprt za pogovore, če bodo propadla pogajanja liberalnega trojčka. Šarec je preigral tudi to varianto – če bosta Cerar in Bratuškova cincala, se dolgo usklajevala med seboj in morebiti tudi izgubljala čas z Erjavcem, bosta spet v minusu.

Za Erjavca in njegovo upokojensko volilno bazo evropske volitve niso tako pomembne, poleg tega ima v svojih vrstah evroposlanca Iva Vajgla, ki mu lahko prinese soliden rezultat. V pogovorih o morebitni skupni listi s Cerarjem in Bratuškovo bo Vajgl težak sogovornik, ker bo želel biti na prvem mestu liste, kar bo težko sprejemljivo za SMC in SAB, ki pa po propadu pogovorov z LMŠ krvavo potrebujeta še kakšnega partnerja.

Ne gre pozabiti, da bosta kar nekaj glasov v tem delu volilnega telesa odnesli še dve politični opciji. Evroposlanec Igor Šoltes, če bo res nastopil s svojo listo, je pred petimi leti pobral letos nedosegljivih 10,33 odstotka. Tu je še piratska stranka, ki zna motivirati svojo majhno, a zvesto volilno bazo, in ki ji teme evropskih volitev ležijo. Leta 2014 so pirati dobili 2,56 odstotka.
Drobitev tega dela volilnega telesa je lahko usodna predvsem za Cerarja in Bratuškovo, saj je treba na evropskih volitvah za poslanski mandat doseči okoli sedem, osem odstotkov glasov.

A tudi Marjana Šarca lahko dvorezen meč, s katerim opleta z odločitvijo za samostojni nastop na volitvah, prvič resno rani, če računa predvsem na trenutno visoko javnomnenjsko podporo. Sam na volitvah kot kandidat ne more nastopiti, na soočenjih ga ne bo. Če bo zanemaril pomen kakovostnih in prepoznavnih kandidatov na listi, če se bosta Cerar in Bratuškova streznila in do maja odigrala brezhibno partijo, morda tudi v kombinaciji z Erjavcem, lahko Šarec ostane celo praznih rok.

Morebitna neizvolitev evroposlanca LMŠ in bistveno slabši rezultat od parlamentarnih volitev bi bil prvi resen poraz političnega igralca, ki je doslej šahiral skoraj brezhibno ter partnerje in nasprotnike z nepričakovanimi potezami spravljal ob živce.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Predstavitvene informacije