NA KOŽO

Kolumna Dušana Malovrha: Za vsako ceno

Iz Avstralije je šla v svet tudi šokantna slika slovenske teniške igralke, ki se duši.
Fotografija:
Odpri galerijo

Iz Avstralije prihajajo grozljive podobe. Črede kengurujev v skoku bežijo pred plameni, v srce parajočem prizoru popolnoma izčrpana koala sredi ceste zaustavi skupino rekreativnih kolesarjev in od njih izprosi vode iz bidonov. Neka druga koala z ožganimi tačkami in kožuščkom tava sredi ognjenih zubljev. Na tem posnetku ni srečnega konca, verjetno zato, ker ga v resnici ni bilo. Koali najbrž ni uspelo pobegniti, tako kot še milijardi živali, ki so poginile zaradi posledic mesece trajajočih velikih požarov.

V torek je šla iz Avstralije v svet tudi šokantna slika z velikega teniškega turnirja v Melbournu. Težko je bilo gledati ubogo slovensko igralko Dalilo Jakupović, ko se je v kvalifikacijskem dvoboju dušila v dimu, nad igrišče ga je nosilo iznad več kot 500 kilometrov oddaljenih požarišč v Novem Južnem Walesu. Prav neverjetno, organizatorjem turnirja se kljub katastrofalno slabi kakovosti zraka ni zdelo vredno poskrbeti za zdravje nastopajočih in prestaviti sporeda (za več kot kako uro). Nerazumljiva je tudi neodzivnost teniških organizacij, ustanovljenih v 70. letih prejšnjega stoletja prav zato, da bi zaščitile pravice igralk in igralcev. Dalila se je davila, na straneh združenja teniških profesionalk WTA pa ne bu ne mu, čeprav je 28-letnica, ki je morala zaradi zdravstvenih težav predati dvoboj (ko je vodila proti tekmici) in končati turnir, tudi finančno prikrajšana. Ne nazadnje. Toda štejeta samo interes in zaslužek velikih.

Samo zaradi biznisa je ena od naj turističnih destinacij leta 2020 postala Antarktika. Čudovito, povabimo horde turistov, naj navalijo, potacajo in pomagajo staliti še tistih nekaj dokazov ledu na prizorišču največjega zločina – globalnega segrevanja. Avstralija in Južni tečaj sta daleč, a tudi pri nas se dogajajo neverjetne stvari. Zadnjič, denimo, smo doma odprli škatlico čaja. Ob vseh kampanjah in skrbi za okolje se kar nismo mogli načuditi, saj je vsaka filterska vrečka po novem zavita v še eno vrečkico. Plastično, seveda. Naša življenja bomo očitno zelo težko preklopili na trajnostni način. Če sploh.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Predstavitvene informacije