NA KOŽO

Kolumna Dejana Vodovnika: Rezervirano

Protokol je edini način, da se ustavi agresivna sla politikov po samovšečnosti.
Fotografija:
Odpri galerijo

Protokol je pač protokol. In kot mi je pred časom dejal nekdo, ki se na te stvari spozna, je to edina pot, da se vsaj za silo ustavi sla politikov po samovšečnosti. Pa saj to lahko opazujemo redno, na državnih ali zgolj gasilskih veselicah. Vidimo pa tudi, kako z vseh stolov, v prvih in drugih vrstah, nemalokrat binglja listek z napisom Rezervirano.

Američani imajo izraz beautiful people (čudoviti ljudje), z njim pa cinično opredeljujejo t. i. jet set, slavno, bogato in s škandali zaposleno druščino od New Yorka do Los Angelesa, najzanesljiveje pa jih boste srečali na Beverly Hillsu. Naši slovenski »čudoviti ljudje« nimajo svojega Beverly Hillsa, saj igrišča za golf pač to niso. Imajo pa družabne rubrike v rumenem tisku, od koder se nam dobrovoljno smejčkajo z raznih partijev in drugih tako pomembnih dogodkov, najraje v parih, skoraj obvezno pa s kozarcem v rokah. In tako lahko občudujemo vselej iste obraze, ki jih neutrudno ponavlja tudi televizija – obraze z naše t. i. estrade in obraze iz politike. Estradniki in politiki so najbolj samovšečni in nečimrni Slovenci, oni so »čudoviti ljudje«, so tako rekoč naše narodno bogastvo. Ni čudno, da so politiki pred časom zahtevali (in dobili) še poseben televizijski kanal.

Politiki so še posebno občutljivi, kaj se o njih govori in piše, saj je lahko njihova pokvarljivost zelo hitra in njihov rok trajanja samo štiri leta. In zato jim je nekaj najbolj samoumevnega sedeti v 1. vrsti.

Raziskovalci so pred časom ugotovili, da letalske potnike zavestno ali podzavestno najbolj razjezi obstoj dveh potniških razredov. Obstoj prvega razreda povzroči štirikrat več izbruhov besnega obnašanja potnikov. Kako so že rekli pred časom: vsi enaki, vsi enakopravni. A kaj ko so se takrat skoraj nemudoma začeli zmrdovati »tisti enaki«, ki niso želeli biti enaki, in »tisti enakopravni«, ki niso želeli biti enakopravni. In krog trditve, da nikomur več ni nič prav, je bil sklenjen. Še kvadrature kroga ni bilo treba izračunavati.

In zato niti najmanj ne preseneča, ko opazujemo politične povzpetnike, novorojene demokrate, populiste, sprenevedave grebatorje in privatizerje, goljufe in kar je še »lepih« pridevnikov, ki se iz 1. vrste kameri v objektiv nasmihajo in se sami sebi zdijo hudo najbolj pomembni.

Predstavitvene informacije

Predstavitvene informacije