Objavljeno 18. julij 2019 06.50 | Posodobljeno 18. julij 2019 06.50

Kolumna Dejana Vodovnika: Pir & polka

Ključne besede: kolumna

Slovenci so se raje odcepili in ustanovili svojo občino, ki ima le nekaj več kot deset stalnih prebivalcev, ampak lastno dovoljenje za alkohol.

Predsednik Borut Pahor v cvetnem okviru FOTO: TWITTER B. P.
Slovenefest se imenuje prireditev, ki jo prireja največja slovenska organizacija v Združenih državah Amerike. Gre za organizacijo SNJP oz. Slovenska narodna podporna jednota, ki je bila ustanovljena leta 1904 za ponujanje življenjskih zavarovanj slovenskim priseljencem. Zdaj prireja tudi žurke!

Festival kot že vrsto let poteka v najmanjši občini ZDA Ennon Valley v Pensilvaniji tik ob meji z Ohiom. Občina je nastala z osamosvojitvijo Rekreacijskega centra SNPJ, ker v okviru prejšnje občine niso dobili dovoljenja za točenje alkohola. Slovenci so se potem raje odcepili in ustanovili svojo občino, ki ima le nekaj več kot deset stalnih prebivalcev, ampak lastno dovoljenje za alkohol. Na Slovenefest po navadi pride najmanj 5000 ljudi iz vseh Združenih držav Amerike, ki imajo slovenske korenine.
Rekreacijski center SNPJ ima tudi muzej slovenske dediščine, kjer so na ogled narodne noše in različni predmeti iz Slovenije, glavna atrakcija pa je vsako leto izbor miss SNPJ.

Obiskovalci imajo na voljo velik olimpijski bazen, parkirišče za avtodome, jezero za ribarjenje, igrišče za minigolf in drugo. Zabava za otroke je zagotovljena, odrasli pa lahko pokušajo slovenska vina in piva kot tudi tradicionalne kranjske klobase in potico ter druge jedi.

image
Logotip letošnjega Slovenefesta FOTO: SNJP


Program zabave se začne v petek in traja do nedelje opoldne. Nastopa več kot 20 polka skupin in orkestrov, vsak dan poteka tudi sejem hrane, pijače in predmetov s slovenskim motivom ali poreklom. Vstopnina na festival je 30 ameriških dolarjev za tri dni oziroma zastonj za mlajše od 16 let.

Živahno je bilo te dni tudi v Laškem. Dogajal se je že 55. festival Pivo in cvetje Laško. Mesto ob Savinji je po mnenju propagandistov nedvomno postalo (vsaj za nekaj dni) glasbena prestolnica Slovenije, kjer so svoj glasbeni stil iskale in celo našle različne generacije obiskovalcev in ljubitelji vseh glasbenih zvrsti; od rocka do narodno-zabavne glasbe. Slovenske in balkanske! Tudi za ljubitelje cvetja ter celo slovenske kulturne in etnografske dediščine je bilo nekaj malega poskrbljeno. In celo sam vrhovni šef države, predsednik Borut Pahor, je na družabnem omrežju zapisal, da si je letos »celo ogledal tudi cvetje«. Vsaka mu čast!

Kakor koli; hrupno je bilo minule dni v Laškem, noči so bile daljše in zelo živahne. Glasbeniki z vseh vetrov, od juga do celo iz Slovenije, so skrbeli za zabavo obiskovalcev, pivopivcev, med katerimi je bilo tudi nekaj takih, ki, ne boste verjeli, prisegajo zgolj in le na rdeči union, v Laškem pa so lokali ta zelenega laškega. Bilo je tudi nekaj tistih, ki so zgolj prišli priljubljene jim čevapčiće poplaknit s pivom.

Dogajanje se je umirilo šele v zgodnjih jutranjih urah, ko so omagali še tisti najbolj vztrajni in se vriskajoč odpravili proti bivališčem. Mestece ob Savinji pa se je v tišino pogreznilo zgolj za kakšno urico, kajti ob petih zjutraj so že prihrumeli komunalci s svojimi stroji, počistili scalino in bruhalnino, v stroje odmetali plastiko, vse skupaj oprali in mestece pripravili za še en vesel dan oz. buren večer. Juhej, in gremo mi naprej. S pirom do naslednje zmage.

Dve zgodbi z dveh različnih koncev. Ena s te strani Atlantika, druga z one. In kdo bi si mislil; na oni je bilo mirno, kulturno (vsaj tako mi je povedal znanec, ki je bil tam navzoč), na tej pa »po balkansko«, kot mi je dejal kolega. In verjamem obema. Sta se pa, če sem prav razumel, oba imela fajn!

image
Tradicionalni izbor za misico SNJP FOTO: SNJP
Deli s prijatelji