Kolumna Dejana Vodovnika: Morilci in mobilci

S čim in kako se bomo postavili po robu 1500 novim virusom in bakterijam, ki na napad na človeštvo čakajo v zasedi?
Fotografija:
Odpri galerijo

Zgrozil sem se, ko sem na uradnih svetovnih zdravstvenih straneh prebral, da so znanstveniki od leta 1970 do zdaj odkrili 1500 novih virusov in bakterij. Od takrat se je zgodilo šest epidemij, vse pa se je začelo s sarsom, s šokom za človeštvo tistega davnega leta 2003. Pojavil se je kot svojevrstni poduk, a ga kot takega, kot kaže, nismo prepoznali. Ali pa smo vse skupaj podcenjevali. In sebe precenjevali.

Kot da nihče ni pretirano razmišljal, s čim in kako bi se postavili po robu odkritim 1500 novim virusom in bakterijam, ki so se kot enotna vojska pod enotnim poveljstvom zlih sil na napad na človeštvo pripravljali in čakali v zasedi. Ali nemara še kar podcenjujemo vse v laboratorijih odkrito. In nevarno. Očitno res, saj naj bi nekateri donaldi s tem radi zgolj trgovali in služili milijarde.

Podcenjevanje nas je že velikokrat drago stalo tudi v vsakdanjem, nekoronskem življenju.
Ljudje pa še kar raje precenjujemo sebe. Kaj nam pa morejo, pravi sosed, drugi doda novo epizodo iz črne zbirke teorij zarote in pišmeuhovsko zamahne z desno roko, tretji meni nič, tebi nič zakašlja v nakupovalni voziček … Precenjevanje? Podcenjevanje?

Pogled skozi izolacijsko okno nemalokrat pove dovolj. Ljudje se vedejo tako, kakršni pač v svoji biti so. Zdravniki jih opozarjajo, naj bodo previdni, vendar nekateri še kar v maniri svojega precenjujočega odnosa do drugih tega ne upoštevajo, tretji so prestrašeni, telefonske linije ordinacij za psihološko pomoč pregorevajo.

Prav danes mineva oseminštirideset let od takrat, ko je bil opravljen prvi javni telefonski klic z mobilnim telefonom. Danes skorajda ni človeka na našem planetu, ki mu mobilni telefon ne bi molel iz zadnjega ali sprednjega žepa ali torbice … ali celo kopalk. Tisti, ki so si ga izmislili, in tisti, ki z mobilno telefonijo služijo, imajo milijardne dobičke. In to zgolj oseminštirideset let od takrat, ko so opravili prvi javni klic z mobilcem.

Od leta 1970 do danes je bilo na novo odkritih 1500 različnih in smrtonosnih virusov in bakterij. Milijoni zaradi njih še umirajo. In, žal, še bodo. Mobilni telefoni pa na svetu zazvonijo vsako stotinko sekunde. Zaradi njih ne umre nihče.

Predstavitvene informacije

Predstavitvene informacije