NA EKS

Kolumna Dejana Vodovnika: Himne in trenirke

Nekaj imen izvajalcev, ki bi jih radi poslušali pred, med in po hokejskih srečanjih v dvorani Tivoli, je slišati po hodnikih glasbenih studiev.
Fotografija: Pa zapojmo eno po odbojkarsko. FOTO: ALJAŽ VRABL
Odpri galerijo
Pa zapojmo eno po odbojkarsko. FOTO: ALJAŽ VRABL

Slovenska rokometna reprezentanca uspešno melje tekmece na tokratnem evropskem prvenstvu, ki se bo končalo 26. januarja. In tako kot številna tekmovanja ima tudi tokratno v rokometu svojo himno.

All for us/Vse za nas je njen naslov, spisal jo je Šved DJ Wahlstedt. Za njim stoji ena najmočnejših založb, in sicer Sony Music.
Zdaj pa za hip k nogometu. Kot je slišati, so pri Evropski nogometni zvezi, ki ji predseduje naš Aleksander Čeferin, prepričani, da gresta glasba in nogomet dobro skupaj, in to so dali že nekajkrat na glas vedeti. Še posebno če je vmes tudi – denar!
Da je res tako, kaže tudi dejstvo, da je že nekaj časa tradicija, da ima vsaka fuzbalska reprezentanca svojo himno in še pet izbranih pesmi, ki jih običajno predvajajo v trenutkih zmagoslavja. V Franciji je pred leti, npr., povzročila val ogorčenja himna njihove reprezentance, predelana pesem ameriške skupine Kiss z naslovom I Was Made for Lovin You (My Team). Francoze je razjezilo, da je pesem v angleščini, češ da ni prav nič patriotsko, da nogometne uspehe reprezentance slavijo s pesmijo v tujem jeziku.

Kakor koli … Koliko vas/nas pa se še spomni Eve Pavli? Letos bo stara 34 let, kot solistka pa se je širši slovenski javnosti vidneje predstavila z avtorsko pesmijo Let's go together, ki je postala tudi uradna himna lanskega evropskega prvenstva v odbojki. »Pri himni EuroVolleyja 2019 ne gre le za glasbo, ampak imata ključni vlogi povezovanje in sodelovanje, ki sta hkrati nepogrešljiv del ekipnih športov. V ta namen so združili moči glasbeniki iz vseh držav, ki bodo gostile prvenstvo,« so takrat zapisali pri Odbojkarski zvezi Slovenije.

Spomnimo pa se, kako smo pred leti, pred začetkom takratnega evropskega prvenstva v žogobrcanju, vse prevečkrat lahko slišali uradno pesem tekmovanja, ki jo je prispeval David Guetta. Pesem z naslovom This One's for You (Ta je zate) je francoski DJ in producent posnel s pomočjo milijona oboževalcev po vsem svetu, ki so s posebno aplikacijo posneli svoje navijanje, to so pa vkomponirali v pesem. Prepevala jo je sicer 18-letna švedska pevka Zara Larsson. Guetta je pesem predstavil na odprtju in zaključni prireditvi prvenstva, poleg tega pa je imel dan pred uradnim začetkom v Parizu na Champ de Mars pod Eifflovim stolpom še brezplačen koncert. Vse v skladu s podpisanim (milijonskim) dogovorom. In kot je pribeležila revija Forbes, omenjeni Guetta, ki še vedno polni festivalske arene in klube od Ibize do Las Vegasa, na račun koncertiranja dobi okoli 25 milijonov dolarjev na leto. Koliko od tega je na račun nogometne himne, ni znano, zagotovo pa gre za kak milijon, dva ali tri.
Bitka za uradno pesem prihajajočega svetovnega prvenstva 1. divizije v hokeju, ki bo v Ljubljani čez 102 dneva, se je že začela. Magnifico je v resni igri, je slišati! Pa še nekaj imen izvajalcev, ki bi jih radi poslušali pred, med in po hokejskih srečanjih v ljubljanski dvorani Tivoli, je slišati po hodnikih glasbenih studiev.

Zagotovo pa je pesem Barcelona, ki sta jo leta 1992 zapela Montserrat Caballé in Freddie Mercury, tista, ki ostaja svojevrstna himna mestu in športnim igram, ki so bile takrat v Barceloni.

Edina težava je, da avtorja, ki bi z avtorstvom himne za športni dogodek katere koli vrste spesnil kaj podobnega in uspešnega, kot je bila pesem Barcelona, še ni na obzorju in ga, kot vse kaže, še dolgo ne bo …

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Predstavitvene informacije