NA KOŽO

Kolumna Darinke Pavlič Kamien: Srečno, naš ljubi svet!

Svet bo v v prihodnje samo toliko boljši, kot bomo boljši ljudje, ki tu oblikujemo življenje.
Fotografija:
Odpri galerijo

Kdo bi si mislil, da bo predvolilni slogan America first – najprej Amerika prinesel tolikšne premike v svetovni politiki, gospodarstvu, zavezništvih, odnosih, komunikaciji. Ne le na ravni držav, tudi med številnimi posamezniki. Novoletni čas, ko se delajo te in one bilance, to še bolj izkazuje. Slogan namreč šele po dveh letih njegove uveljavitve razkriva svoj pravi, globlji pomen: najprej jaz – ostalo me ne briga, če od tega nimam koristi.

Razdrti gospodarski ter dolgoletni, v preteklosti z muko in dolgotrajnimi pogajanji usklajeni politični in vojaški dogovori med državami so spremenili svet. Ta postaja vse bolj nemiren, nestrpen do drugače mislečih in verujočih, do tistih, ki so pripadni drugim in drugačnim. Države in ljudje se obračamo vase in pozabljamo, da smo, bolj kot si mislimo, soodvisni drug od drugega. Da nekdo dela tisto, česar mi ne. Da mi znamo nekaj, o čemer drugi nimajo pojma. Da nas to povezuje gospodarsko, trgovsko, razvojno, timsko. Da od tega živimo. Pa da smo poleg tega tudi sosedje, da smo med seboj prepleteni zgodovinsko, prijateljsko, poslovno, družinsko. Za srečo in uspeh je harmonija nujna v družini, v državi in tudi na svetu.

Naše življenje se 31. decembra ni ustavilo in 1. januar je bil samo nov dan. Čarobna noč pač ne prinese čarovnije, prebudi pa se mnogo nove energije in močne volje za nove cilje. Novoletne zaobljube niso zgolj zabavne filmske dogodivščine. So tudi resnična dejanja, ki spreminjajo svet. So lahko prelomnice, ki globoko zarežejo v dosedanje prakse.

In prav zato, ker prvi dan v letu vsakomur od nas prinaša velika pričakovanja, ker si pogumno zastavljamo nove mejnike, ker vztrajno in vsako leto znova verjamemo, da bo novo leto drugačno, da bo prineslo nove priložnosti, uresničene sanje, načrte ... prav zato naj gredo naše želje dlje od jaz od mene in meni.

Svet bo v prihodnje samo toliko boljši, kot bomo boljši ljudje, ki tu oblikujemo življenje. Ne mislite, da na to nimate vpliva. Prav vsako dejanje šteje. Postanite in ostanite dobri ljudje. Pa zdravi bodite. Srečno, Slovenija! Srečno, naš ljubi svet!

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Predstavitvene informacije