Na kožo

Kolumna Darinke Pavlič Kamien: Slovenska ženska moč

Moški, oprostite! Današnja kolumna je posvečena izbranim slovenskim ženskim športnicam.
Fotografija:
Odpri galerijo

Moški bralci, oprostite! Današnja kolumna je posvečena izbranim slovenskim ženskim športnicam. Z njimi se priklanjam tudi vsem drugim, za katere v tej kolumni ni prostora.

Če ste gledali tekmo ženskih ekip v sprintu v klasičnem koraku na SP v nordijskih disciplinah, kjer sta Katja Višnar in Anamarija Lampič osvojili srebrno medaljo, ste imeli priložnost videti, kaj pomenita slovenska ženska moč in odločnost. Sama sem spremljala tekmo na programu nemške televizije. Nacionalno mešan zakon zahteva jezikovno uravnoteženost. A se je splačalo. Zadnjih nekaj minut tekme sta komentatorja bolj ali manj posvetila le Anamariji Lampič in fenomenu slovenske ekipe. Nič nenavadnega ni, pravzaprav je pravi dolgčas, če v smučarskem teku vodijo Švedinje, Norvežanke ali celo Rusinje. Da se med njimi tako odločno poganjata naši dve – to pa je zgodba, ki pritegne in zaradi katere sta dvigovala ton glasu in hitrost pogovora. Še posebno na ciljni ravnini, kjer je bilo skozi njuno vpitje in navijanje jasno razumeti, da si želita čim večjega presenečenja. Izkušena Katja je držala »štih« z najhitrejšimi, mlada Anamarija pa je pridobljeno pozicijo samo še nadgradila. Sila, s katero se je poganjala proti cilju, je bila zastrašujoča, zato verjamem vsem, ki menijo, da bi ob nekaj daljši ciljni ravnini prehitela tudi vodilno Švedinjo. Srebrna medalja je prva po Petri Majdič in njeni bronasti na SP v Oslu 2011. V smučarskih tekih na SP se moramo za medalje zahvaliti le tem trem dekletom.

Tudi med skakalkami, ki se prav tako merijo na istem svetovnem prvenstvu, nam letos bolje kaže za medaljo kot pri fantih. Na nedavnem SP v alpskem smučanju je Ilkina medalja zlato bleščeča se, da o devetih medaljah Tine Maze, petih Mateje Svet in eni Nataše Bokal na SP sploh ne razpredam.

Tudi v dvoranski atletiki, kamor se ta čas odpravlja mala slovenska ekipa, so do zdaj medalje domov nosile atletinje: Jolanda Čeplak, Brigita Bukovec, Alenka Bikar, Marija Šestak, Jerneja Perc in Sonja Roman. Izbor je krivičen, brez OI in številnih drugih športov. A vzorec je dovolj jasen, Slovenke s(m)o res vražje!

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Predstavitvene informacije